Region

Šarić dan uoči završnih riječi otpustio advokate

Dan uoči zakazanih završnih riječi u postupku koji se vodi protiv Darka Šarića zbog pranja para od kokaina, osuđeni narko-bos otkazao je punomoćje svojim advokatima i tražio izuzeće sudije, saznaje Blic.  
Šarić dan uoči završnih riječi otpustio advokate
BlicIzvor

Ovim korakom suđenje je blokirano do daljnjeg.

Suđenje Darku Šariću i još 16 optuženih za pranje novca u Srbiji ubacivanjem prljavog novca u legalne tokove, nakon osam godina, ove nedjelje ušlo je u završnicu. Nakon izvođenja svih dokaza, Specijalni sud u Beogradu zakazao je za danas završne riječi.

Međutim, desio se potpuni obrt.

Naime, osuđeni narko-bos iz Pljevalja odlučio je da potpuno blokira proces otkazujući svim svojim advokatima punomoćje svega dan uoči iznošenja završnih riječi.

Kako saznaje Blic, pored toga, Šarić je zatražio i izuzeće sudije u postupku.

Što to znači?

Prema Zakonu o krivičnom postupku, nastavak suđenja moći će da se realizuje tek nakon što se Šariću dodijele novi branioci (po službenoj dužnosti). S obzirom na složenost predmeta procesa koji traje već osam godina, novi branioci će morati da upoznaju sve dokaze, vještačenja, saslušanja... Za to će im biti potrebno dosta vremena.

Takođe, suđenje neće moći da se nastavi i dok sud ne odluči po zahtjevu Šarića za izuzeće sudije, piše Blic.

Kada se sve to uzme u obzir, suđenje Šariću je njegovim neočekivanim potezom blokirano do daljnjeg.

Ovaj korak Darka Šarića potpuno je nejasan, pošto je osuđeni narko-bos tokom procesa dugog osam godina često isticao svoje nezadovoljstvo trajanjem suđenja, navodi Blic.

Tako je Šarić u sudnici znao da postavlja pitanje "hoćemo li ikad završiti ovo suđenje", ali i da konstatuju da "sud namjerno odugovlači postupak".

Pranje novca

Podsjećanja radi, Šariću i članovima njegove grupe sudi se jer su, kako se navodi u optužnicama tužilaštva, 22 miliona eura zarađena švercom kokaina ubacili u legalne tokove i poslove u Srbiji.

Prema navodima optužnice za pranje para, novac od prodaje kokaina koji je nabavljan u zemljama Južne Amerike, preko ofšor kompanija, prebacivan je u Srbiju i uplaćivan na račune domaćih preduzeća i pojedinih banaka. Ova sredstva korišćena su za privatizaciju društvenih preduzeća, ali i kupovinu nekretnina i zemljišta.

Novac je između ostalog ulagan i u novosadski "Putnik", "Mitrosrem" iz Sremske Mitrovice, "Palić" iz Subotice, brojne nekretnine na Zlatiboru.

Optuženi se međutim brane da su investirali u preduzeća i zemljišta, ali da je riječ o legalno zarađenom novcu.

Pored Šarića, u ovom slučaju optuženi su i Nebojša Jestrović (svjedok saradnik), Andrija Krlović, Predrag Milosavljević, Radovan Štrbac, Zoran Ćopić, Marinka Vučetić, Dubravka Štrbac, Stevica Kostić, Boban Stojiljković, Bojan Stanojković, Erdin Aguš, Goran Vučković, Nebojša Spasić, Nemanja Krstajić, Goran Bogdanović i Marko Dabović.

Suđenje traje već gotovo osam godina, a tri puta je kretalo iz početka zbog promjena u sudskom vijeću.

Šarić je osuđen sredinom decembra prošle godine, na ponovljenom suđenju, prvostepenom presudom na 15 godina zatvora kao vođa organizovane kriminalne grupe koja je distribuirala i prodavala kokain na području Južne Amerike i Evrope.

Paralelno sa tim osuđeni su i njegovi saradnici, na ukupno 285 godina zatvora.

Portal Analitika