Društvo

Uspostavljaju zajednički okvir za akcije u slučaju prirodnih katastrofa

U Podgorici je danas počeo četvrti u nizu sastanaka eksperata iz Italije, Albanije i Crne Gore koji, u okviru projekta 3 Watchout. Sastanak su otvorili predstavnik Civilne zaštite regije Pulja, Francesco Ronco i Milan Radović iz Direktorata za vanredne situacije MUP-a.
Uspostavljaju zajednički okvir za akcije u slučaju prirodnih katastrofa
Portal AnalitikaIzvor

Cilj sastanka je rad na stvaranju zajedničkog  trilateralnog okvira u domenu prevencije, ali i sinergičnog reagovanja na prirodne katastrofe. Imajući u vidu geografsku blizinu i zajedničke geometeorološke uslove ovaj projekat je od ključne važnosti za spašavanje života, materijalnih i kulturnih dobara i životne sredine u slučaju prirodnih katastrofa u regionu. To se postiže uspostavljanjem tzv. “trilateralnog” okvira koji garantuje zajedničke i sinergične poteze i odluke svih aktera.

Radi se o projektu koji se realizuje u sklopu programa EU za prekograničnu saradnju Italije, Albanije i Crne Gore. Projekat je od velike važnosti za bezbjednost regiona od elementarnih nepogoda (poplava, požara, zemljotresa, i sl.) . Po prvi put ove tri zemlje uspostavljaju zajednički okvir za procjene, analize, ali i konkretne akcije u domenu prevencije, upravljanja rizicima i intervencije u slučaju katastrofalnih nepogoda.

Na sastanku učestvuju predstavnici italijanske Civilne zaštite i Regije Pulja, Univerziteta u Bariju, kao i predstavnici ekspertskih NVO iz Italije i Albanije, albanske opštine Leže, Domaćini i organizatori sastanka u Podgorici su predstavnici Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore.

Portal Analitika