Politika

Bulatović: Tražiću ukidanje Odbora ako se ne sankcionišu Katnić i Stanković

Predsjedavajući Odbora za antikorupciju Predrag Bulatović obavijestio je članove Odbora, na jučerašnjoj sjednici, da Vrhovno i Specijalno tužilaštvo nije tom skupštinskom tijelu dostavilo izvještaj o postupanju u slučaju „koverta“. Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić nijesu se pojavili na sjednici.
Bulatović: Tražiću ukidanje Odbora ako se ne sankcionišu Katnić i Stanković
Portal AnalitikaIzvor

Bulatović je saopštio da su oni „u obavezi da dostave izvještaje, ali i da prisustvuju sjednici Odbora i time su prekršili praksu predstavničkog doma građana Crne Gore“ i da će o tome obavijestiti predsjednika Skupštine Ivana Brajovića.

- Ukoliko parlament ne preduzme određene mjere, zbog odbijanja specijalnog i vrhovnog državnog tužioca Milivoja Katnića i Ivice Stankovića da Odboru za antikorupciju dostave poseban izvještaj o istrazi vezanoj za aferu „koverat“, pokrenućemo izmjene Poslovnika u Skupštini i tražiti ukidanje tog parlamentarnog radnog tijela - saopštio je Bulatović.

On je to rekao na jučerašnjoj sjednici Odbora navodeći da su Katnić i Stanković, odbijanjam da dostave taj izvještaj i prisustvuju sjednici Odbora, prekršili zakon. Bulatovićevu ideju o ukidanju Odbora podržala je poslanica DF-a Branka Bošnjak.

Predsjednik Odbora je na jučerašnjoj sjednici podsjetio da su i Katnić i Stanković, po zakonu, dužni da se odazovu pozivu Odbora da prisustvuju sjednici tog tijela. Objasnio je da na takav poziv Stanković još nije odgovorio, a da ih je Katnić obavijestio da neće prisustvovati sjednici.

- Vrhovni i specijalni državni tužilac su ovim brutalno prekršili nekoliko zakona, među kojima i Zakon o državnom tužilaštvu koji propisuje obavezu dostavljanja posebnog ili periodičnog izvještaja... Ovo je udar na parlament - ocijenio je Bulatović.

Poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević kazao je da se prvi put dešava da se neki državni funkcioner ne odazove na poziv Skupštine i nadležnih radnih tijela i dostavi izvještaj.

- Ovdje je riječ o svojevrsnom državnom udaru. Ovo je velika šamarčina za poslanike - naveo je Konjević i predložio pokretanje procedure za razrješenje starješina organa koje ne poštuju parlament i dignitet poslanika kao izabranog predstavnika građana. - Nakon ovog presedana za očekivati je da svaki starješnina, bilo kojeg državnog organa, može da kaže: „Gospodo, vi za to nijeste nadležni“ - dodao je Konjević.

Poslanik DPS-a Filip Vuković ocijenio je da ne stoje konstatacije da se neko izdigao iznad Skupštine.

- Konstatacije da se neko izdigao iznad parlamenta i iznad volje naroda ne stoje. Možemo reći da se većina opozicije izdigla iznad parlamenta i naroda bojkotom Skupštine. Termin državni udar počinju da koriste i poslanici koji nijesu učestvovali u državnom udaru na dan izbora 2016. Neko može da se izdigne iznad parlamenta, neko ne može. Specijalni tužilac je kulturno i na vrijeme obavijestio Odbor da neće prisustvovati - kazao je Vuković.

Predrag Bulatović mu je odgovorio da je vrhovni tužilac mogao doći na sjednicu i usmeno podnijeti izvještaj i da je, prema njegovom mišljenju, riječ o klasičnom gaženju zakona.

- Ako nećemo da ih sankcionišemo, ja ću lično tražiti da se ukine Odbor za antikorupciju - poručio je Bulatović.

Vuković je kazao da ne brani Milivoja Katnića, ali da smatra da on vrlo savjesno obavlja svoju dužnost.

- Glasao sam da se sjednica održi iako nije imala nikakvog smisla. Državni udar sad svi koristimo. Većina vas može da dođe kad hoće, a kad se to desi nekom službeniku tog nivoa onda je to ponižavanje i ignorisanje parlamenta. Ono što vi radite, je li to ignorisanje - pitao je Vuković.

Portal Analitika