Region

Skandal u SPC: Pahomije seksualno uznemiravao monaha

Vladika vranjski Pahomije seksualno je uznemiravao monaha u manastiru Prohor Pčinjski. Ovaj manastir iznova je prazan jer su ga zbog nemilih događaja napustili svi koji su u njemu služili i boravili, javlja beogradski Blic.
Foto: Srpska info
Foto: Srpska info
Agencije, Blic.rsIzvor

Za sada još uvijek nije poznato o kom se stepenu seksualnog napada radi. Kako za “Blic” prenose izvori iz vranjske eparhije Pahomije je – spopadao monaha. 

- Vladika je pokušavao kod monaha. Spopadao ga neko vrijeme. Monah je odlazio nekoliko puta u Beograd u Patrijaršiju da se žali, ali ništa. Niko nije reagovao. Onda ga je Pahomije spopao opet prije neki dan i ovaj više nije mogao da izdrži taj pritisak – prenose izvori “Blica” inače sveštenstvo u eparhiji vranjskoj. 

Za monahom su otišli i ostali koji su bili u manastiru. Prema navodima lokalnih medija u Prohoru su bila tri monaha i četiri iskušenika. 

Monahu koji je bio Pahomijeva meta, vladika je prije nekoliko dana dao kanonski otpust, a to znači da može da napusti eparhiju i ode u neku drugu. 

- Za njim su sablaženjeni otišli i svi drugi. Manastir je opet prazan. Da ne govorimo o značaju Prohora za SPC i narod ovdje, a koji je pod stalnim pretenzijama prisvajanja nepriznate makedonske crkve. Vladika je mogao da se suzdrži makar u ovakvoj svetinji – navodi izvor "Blica". 

Ovo nije po prvi put da se Pahomije pominje i sumnjiči za seksualne napade prema istom polu. U žižu javnosti i na opštu sablazan Srbije po prvi put se za njegove nasrtaje čulo kada je spopadao bogoslove – maloljetnike.

Sudski spor protiv Pahomija nije dobio epilog – poslije mnogo godina na sudu slučaj je zastario. Vijest da su monasi i iskušenici napustili manastir prvi su objavili lokalni mediji u Vranju.

Portal Analitika