Politika

Tehnička vlada mogući izazov, DCG bez političkog kompasa

Platforma pod nazivom ,,Zajednička izjava“, kojom se dio opozicije predvođen SDP-om, Demokratama, Demosom i Urom obavezao na zajedničko djelovanje, bitno se razlikuje od ,,Sporazuma za budućnost“, dokumenta iza čijeg potpisa stoji svih 39 opozicionih poslanika.
Tehnička vlada mogući izazov, DCG bez političkog kompasa
Nenad Zečević
Nenad ZečevićAutor
PobjedaIzvor

Ključna razlika se odnosi na pojam prelazne vlade, gdje se u ,,Zajedničkoj izjavi“ predlaže dijalog o tehničkoj vladi bez uslovljavanja datumom formiranja kao i sastavom, za razliku od ,,Sporazuma za budućnost“, koji ultimativno predviđa vladu građanskog jedinstva po tripartitnom principu bez predstavnika vlasti na njenom čelu.

 - Obaveza otvaranja dijaloga o tehničkoj vladi, kao najboljeg modela implementacije i kontrole izbornog procesa, najkasnije do 15. oktobra 2019. godine i njeno konstituisanje istovremeno sa glasanjem o izbornom zakonodavstvu, navodi se u dokumentu dijela opozicije dogovorenom na sastanku koji je organizovala predsjednica SDP-a Draginja Vuksanović -Stanković.

ODLUKA

Takav stav se temelji na izmijenjenoj Odluci o formiranju Odbora za reformu izbornog zakonodavstva zasnovanoj na amandanima Demokrata, u kojima je predviđena mogućnost da to skupštinsko radno tijelo nakon završetka rada predloži najbolji model za implementaciju dogovorenih rješenja. S obzirom na to da je ,,Zajednička izjava“ usaglašena i dogovorena dva dana pred početak rada Odbora za reformu izbornog zakonodavstva, jasno je da je u pitanju nova platforma dijela opozicije sa kojom je uokviren njen rad na reformi izbornog zakonodavstva. Potpis Demokrata na takav dokument predstavlja iznenađenje imajući u vidu da su uoči sastanka opoziciji ponudili svoj dokument pod nazivom Opozicioni dogovor“, koji ultimativno predviđa uskraćivanje podrške u Odboru prijedlozima zakona i drugim rješenjima, ukoliko ne bude prihvaćeno formiranje vlade građanskog jedinstva na osnovu ,,Sporazuma o budućnosti“ (1/3 vlast, 1/3 opozicija, 1/3 civilni sektor), uz dodatn ultimatum da na čelu te vlade ne bude predstavnik vlasti?! To rješenje stoji još iz marta ove godine, a Pobjeda je u nekoliko navrata u tekstovima ukazivala na neustavnost i nezakonitost takvog prijedloga, koji potpuno urušava politički sistem. Sastav takve izvršne vlasti – u kojoj bi sjedjeli članovi političkog pokreta koji nije ni učestvovao na izborima - grubo je kršenje ustavnih principa i narušavanja prava građana, poništavajući njihovu slobodnu volju izraženu na izborima.

KONTROVERZA

Prezentiranje takvog dokumenta pratila je kontroverza jer je Danilo Šaranović iz Demokrata, i prije nego što je počeo sastanak, dao izjavu medijima i predstavio platformu Demokrata, ne upoznavajući opozicione kolege sa njenim sadržajem. U ,,Zajedničkoj izjavi“, sačinjenoj samo par sati nakon Šaranovićevog performansa, tog dijela nema, jer su Demokrate, zarad opozicionog konsenzusa među četiri partije, makar privremeno odustale od koncepta vlade kakav je predviđen ,,Sporazumom za budućnost“. Međutim, tu nije kraj političkim lutanjima Demokrata jer je svega par sati nakon završetka opozicionog sastanka iz medijskog centra te stranke medijima proslijeđeno saopštenjeiz Mojkovca (!?) u kojem je Aleksa Bečić - bez obzira na potpis svog poslanika Danila Šaranovića - saopštio da ,,Demokrate neće podržati ni jednu vladu osim onu koju predviđa ,,Sporazum za budućnost“ (1/3 vlast, 1/3 opozicija, 1/3 civilni sektor), te da na čelu te vlade ne smije biti neko iz vladajućih političkih subjekata“. Javnosti je ostalo nejasno koji stav Demokrata je zvaničan: da li onaj koji saopštava predsjednik stranke, onaj koji je podijeljen prije sastanka dijela opozicije ili treći, na koji se potpisom na ,,Zajedničkoj izjavi“ obavezao član Odbora za reformu izbornog zakonodavstva Danilo Šaranović. Posljednjim zbunjujućim stavovima, utisak je da su Demokrate prosto izgubile politički kompas.

https://portalanalitika.me/clanak/344979/traze-tehnicku-vladu-i-izbore-u-istom-danu

https://portalanalitika.me/clanak/344922/spustiti-tenzije-u-opoziciji

SVI IZBORI U JEDNOM DANU

Tu nije bio kraj iznenađenjima. Dio opozicije je u svojoj novoj platformi zatražio održavanje svih izbora - lokalnih i parlamentarnih - u jednom danu. U ,,Sporazumu za budućnost“ te odredbe nema, dok je vladajuća koalicija u prvobitnoj odluci o formiranju Odbora pristala da se dugoročno napravi plan za to rješenje, znajući da je to trenutno teško izvodljivo. Pobjeda je u autorskom tekstu, citirajući članove Ustava i za kone, upozorila da bi takvo rješenje moglo ugroziti autonomiju lokalnih samouprava, koja je garantovana Ustavom Crne Gore, Zakonom o lokalnoj samoupravi kao i Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi Savjeta Evrope. Ukazano je i na paradoks da bi takvim zakonskim rješenjem bilo onemogućeno skraćivanje mandata, odnosno svaka lokalna samouprava bi morala odraditi pun mandat.

 PODIJELJENA OPOZICIJA

Potpis dijela opozicije na ,,Zajedničkoj izjavi“ trajno je podijelio opoziciju ostavljajući tek minimum šansi za neki vid zajedničkog djelovanja. Iako je iz SDP-a naknadno pojašnjeno da se sastanak organizuje sa članovima Odbora za reformu izbornog zakonodavstva, prosta matematika ukazuje da su izvan novog sporazuma ostale članice nove opozicione koalicije ,,Da svako ima“ - SNP, Radnička partija, Ujedinjena Crna Gora, Aleksandar Damjanović kao i Demokratski front. Podatak da je izvan nove platforme opozicije ostalo 23 od 39 poslanika, ukazuje na činjenicu da će se izmjene izbornog zakonodavstva, ukoliko se postigne dogovor, desiti jedino - parcijalnim dogovorom vlasti i dijela opozicije. Sa partijama koje su pristale da rade u Odboru, vlast ima tanku dvotrećinsku većinu, što ukazuje da će biti veliki izazov eventualno postizanje dogovora o izbornim reformama. Čitavu situaciju dodatno komplikuje i Demokratski front sa svojom inicijativom o izmjeni Ustava u dijelu identitetskih pitanja, koji ugrožava koncept građanske države i koje su, zašto to ne reći otvoreno - apsolutno neprihvatljive vladajućoj koaliciji, ali i građanskom dijelu opozicije. Čitav razvoj događaja sluti na scenario u kojem će se sada već trajno podijeljena opozicija međusobno optuživati za dogovor sa vladajućom koalicijom i da će zbog straha od gubitka rejtinga potpuno neiskreno ući u proces izbornih reformi.

https://portalanalitika.me/clanak/345007/nema-odmora-do-kraja-odbora

 

Portal Analitika