Društvo

Ekološki protest 20. septembra

Koalicija za održivi razvoj (KOR) organizovaće 20. septembra u Podgorici protest zbog devastacije crnogorskih prirodnih resursa.
Foto: Standard
Foto: Standard
MinaIzvor

Iz KOR-a su ocijenili da je vrijeme da građani kao najvažnija i najmoćnija institucija sistema, imajući u vidu ozbiljnost trenutka, koji karakteriše višedecenijska brutalna eksploatacija prirodnih resursa i trajna devastacija crnogorskih prirodnih dobara, pokažu odgovornost za budućnost.

“Vrijeme da zaustave pogubne trendove koji će nas u suprotnom povesti dublje u dužničko ropstvo i ostaviti nas bez perspektive i mogućnosti za dostojanstven život u Crnoj Gori”, naveli su iz te organizacije.

Kako su kazali, odluku da organizuju protest donijeli su zbog nebrojenih primjera uništenja prirode i zdravlja naših sugrađana, kao što su genocidno ugrožavanje javnog zdravlja građana Pljevalja nekontolisanim zagađenjem vazduha, vode i zemljišta, brutalna eksploatacija prirodnih resursa, trajna i brutalna devastacija rijeke Tare.

Iz KOR-a su dodali da su među tim primjerima i “okupacija netaknutih divljih rijeka štetnim projektima malih hidroelektrana, namjera Vlade da umjesto kao park prirode Sinjajevinu iskoristi za vojna bojeva gađanja i tim spriječi održivi razvoj tog područja".

Kao primjer su naveli i bušenje Jadrana zbog eksploatacije nafte i gasa i uvrštavanje naftnih platformi u turističku ponudu.

“Zato će 20. septembar biti prilika da svi, koji ne odustaju od održive i slobodne Crne Gore, bez obzira na vjersku, partijsku, ideološku i kulturološku pripadnost, izraze odlučnost i spremnost za zaštitu onog najvrjednijeg što su nam ostavili naši preci, a što smo i mi u obavezi ostaviti našim potomcima - rijeke, planine, jezera, more”, poručuje se u saopštenju.

Oni su pozvali sve koji su ih podržali u svim do sada realizovanim aktivnostima, da se 20. septembra pridruže na ulicama Podgorice i stanu u odbrani prava na dostojanstven život u zdravoj životnoj sredini.

Portal Analitika