Kultura

Hor Stanko Dragojević na 54. Mokranjčevim danima

Hor najstarijeg podgoričkog Kulturno-umjetničkog društva Stanko Dragojević učestvovaće u takmičarskom dijelu ovogodišnjih 54. Mokranjčevih dana koji se od 14. do 20. septembra održavaju u Negotinu.
Hor Stanko Dragojević na 54. Mokranjčevim danima
Portal AnalitikaIzvor

Prema izboru ovogodišnje selektorke manifestacije, čuvene muzikološkinje Sonje Marinković, u natpjevavanju amaterskih horova iz cijelog svijeta, pored podgoričkog učestvovaće horovi Khorikos iz Njujorka čiji je dirigent Alek Galambos, Devana iz  Amsterdama na čijem je čelu Julija Šćepanović zatim Gradski mješoviti hor Vardar iz Skoplja kojim diriguje Jasmina Đorđeska, Kamerni hor Lavirint iz Zaječara sa Željkom Aleksić te Gradski mješoviti hor Abrašević iz Valjeva sa dirigentom Draganom Vasiljevićem.

„S obzirom na trajnost i značaj festivala Mokranjčevi dani, njegov programski koncept čuva idejnu okosnicu manifestacije čija je osnovna misija promovisanje stvaralaštva Stevana Stojanovića Mokranjca, i davanje doprinosa afirmaciji njegovog i uopšte muzičkog stvaralaštva i izvođaštva, sa akcentom na njegovanju horske tradicije“, istakla je Marinković.

Festival će otvoriti ministar kulture i informisanja Republike Srbije, Vladan Vukosavljević.

Hor KUD-a Stanko Dragojević ovom prilikom vodiće dugogodišnji dirigent Ilija Dapčević. Takmičarski repertoar svih učesnika čine pjesme iz opusa duhovne muzike i rukoveti, kao i numera kompozitora iz zemlje iz koje hor dolazi.

Društvo Stanko Dragojevića predstavlja najstarije kulturno-umjetničko društvo, čiji počeci datiraju od prije 140 godina. Njegov hor njeguje tradiciju klasičnog horskog pjevanja, a na repertoaru je veliki broj duhovnih i svjetovnih numera od starih majstora do savremenih kompozitora.

Počeci hora datiraju iz 1880. godine, kada je u Podgorici osnovano Kulturno društvo čitaonice. Njegova pjevačka sekcija prerasla je u prvo Pjevačko društvo Branko, a kasnije je spojen sa Muslimanskim kulturno-prosvjetnim društvom Gajret i Radničkim kulturno-umjetničkim društvom Abrašević.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata, 1945. godine hor ponovo obnavlja rad u Titogradu i dobija ime po svom nekadašnjem članu, revolucionaru Stanku Dragojeviću.

Hor je imao kraću pauzu u radu od 2003. do 2009, ali je već naredne godine učestvovao na 45. Mokranjčevim danima u Negotinu.

Od tada je priređivao koncerte širom Crne Gore, i nastupao na festivalima u zemlji (A tempo, KotorArt), zatim Negotinu, Nišu, Prijedoru, Splitu, Čapljini.

Portal Analitika