Kultura

Fantastične lutke i gdje ih naći

Ovo je serija koju možete da gledate sa djecom, zato što je, čak i kada je najstrašnija, ipak puna nade. I suština je da u njoj ima manje-više svega onoga što ste zavoljeli gledajući filmove kao što je „The Lord of the Rings
Fantastične lutke i gdje ih naći
Portal AnalitikaIzvor

Postoji momenat u sedmoj epizodipredivne Netfliksove serije„The Dark Crystal: Age of Resistance“ kada malenim herojimakoji su puni pitanja, dva drevna lika, The Heretic (Endi Samberg) i The Wanderer (Bil Hader), pričaju važnu istorijsku priču. O njihovoj prelijepoj zemlji Tra i događajima koji su prije mnogo godina izazvali disbalans iskvarivši magični kristal u centru njihovog svijeta. Sve odgovore po koje su došli, dobiće, kažu, „ispričane jezikom jedne od najstarijih i najsvetijih formi umjetnosti“. Zatim prave dramatičnu pauzu, a jedan od njih pogleda u kameru i prošapuće: „Jezikomlutkarstva...“

O, neeeee! Naši heroji se odmah bune. Čak i na samu pomisao da će morati da gledaju lutkarsku predstavu, jedan od njih smjesta padne... u san.

dark-crystal-s01-2

Vilenjaci i lešinari

Čini se da su Džefri Adis i Vil Metjuz, kreatori serije „The Dark Crystal“, od početka bili sasvim svjesni glavne predrasude koja je morala da sačeka njihov novi projekat. Štoviše, Netfliks od početka, nimalo naivno, pomalo igra baš na nju. Na činjenicu da će zbog lutaka ljudi ili odmah pojuriti da upale serijal - ili će ga zaobići u širokom luku. Naravno, malo je teže ignorisati projekat čiji je magični minijaturni svijet doživotno vezan za imena Džima Hensona i Frenka Oza, koji su režirali kultnifilm „The Dark Crystal“ iz 1982. godine.

Narator, kojem je glas pozajmila Sigurni Viver, odmah nas na početkuupoznaje o svim bojama ovog fantastičnog carstva. Skeksiji su vanzemaljci pomalo lešinarskog izgleda koji su prije mnogo godina došli na zemlju Tra, ubijedili besmrtnu jednooku vješticu Ogru da im preda kontrolu nad magičnim kristalom i zavladali ovim neobičnim kraljevstvom.

Zemlju Tra čini sedam klanova Gelflinga, koji su nalik vilenjacima. Tu su još i Podlinzi, posebna, niža rasa koja služi Skeksijima i čijem će luckastom duhu biti potrebno tačno tri sekunde da vam zauvijek zauzmu posebna mjesta u srcu.

Skeksiji su iskvarili kristal koristeći ga u loše svrhe decenijama. Umjesto da daje prirodi, on sada uzima od nje.Tu počinje priča „Age of Resistance“... U svijetu u kojem se mrak polako širi i može da ga spriječi samo ujedinjenje svih klanova Gelflinga.

dark-crystal-s01-3

Strahovi i nade

Sve što želite od jedne dobre fantazijepronaći ćete ovdje. Od magije, mitologije, obmana i političkih intriga, do izdaja epskih razmjera i intenzivnih scena akcije i borbe karakteristične za ovaj tip priče. Ultimativno, u pitanju je nešto što možete gledati sa djecom, zato što je serija, čak i kada je najstrašnija, puna nade. I suština je da u njoj ima manje-više svega onoga što ste zavoljeli gledajući filmove kao što je „The Lord of the Rings“ili serije poput „Game of Thrones“, samo sa lutkama.

Kroz desetodjelnu prvu sezonu provučene su dvije poruke. Prva, o važnosti očuvanja prirodne sredine i druga, poruka o moći i tome kako je iskorišćena da podijeli ljude i okrene ih jedne protiv drugih. Dakle, riječ je o univerzalnom, vanvremenskom motivu koji čini ovu priču jednako relevantnom za sto godina kao i sada.

Originalje davno ustanovio ulogu Skeksija u sudbini koja čeka Gelflinge, s obzirom na to da serija prati radnju koja se događa prije dešavanja iz istoimenog filma iz 1982. godine.Međutim, ovi projekti razlikuju se po tome što je u Netfliksovom serijalu istražena i uloga Gelflinga u njihovom padu.

Skeksiji su daleko od jednodimenzionalnih zlikovaca. Oni su motivisani pohlepom i sujetom, ali najviše od svega strahom. S druge strane, Gelfinzi su od početka oni za koje navijate. Zato je nepojmljivo koliko malo otpora pokazuju i koliko se njih zapravo pomirilo sa svijetom u kojem žive kao potlačeni. Ono što ovu priču čini posebnom jeste što ne postoji ta jedna-jedina izabrana osoba koja spašava svijet. Umjesto jednog pratimo nekoliko heroja, sve dok se najzad ne sretnu.

dark-crystal-s01-4

Vitez sa kašikom

Prvi od njih je Rijan (Taron Edžerton), sin glavnog oficira Gelflinga, prisiljen da pobjegne iz udobnog dvorca nakon što slučajno vidi nešto što nije trebalo - da Skeksiji žrtvuju pripadnike njegovog naroda mračnom kristalu.

Odmah potom, upoznajemo Dit, predivnu malenu vilenjakinju kojoj tanani glasić daje Natali Emanuel, čuvena Misandei iz serije „Game of Thrones“. Kao Grotan, pripadnica plemena koje živi pod zemljom, prva primjećuje koliko je tama počela da utiče na životinje zemlje Tra. Zbog toga odlazi gore, da obavijesti klanove što se dešava. Najzad, tu je princeza Brea (Anja Tejlor Džoj), knjiški moljac koji svijet vidi malo drugačije od ostalih i koja poslije jasne vizijekoju doživljava pokušava da pomogne svojoj planeti.

Ipak, pored svih likova koje ćete upoznati, vaš najveći miljenik iz prve sezone neće postati nijedan Gelfling ili Skeksi, već Podling po imenu Hap (Viktor Džerid). Ovog malog viteza sa kašikom poželjećete da zagrlite toliko jako, da niko nikada ne dobije šansu da mu naudi.

dark-crystal-s01-5

Rijetki kiksevi

Umjesto bitaka, scene koje ćete cijeniti su one u kojima likovi nauče nešto. Jedna od takvih, možda i najvažnija jeste ona u kojoj Brea, suočena sa antičkom zagonetkom i simbolima svih sedam klanova, pretpostavlja da može da je riješi tako što će posložiti sva carstva Gelflinga po njihovoj poziciji u društvu. Ono što uslijedi, bitna je poruka i za nju kao i za gledaoce ispred ekrana.

Naravno, serija „Dark Crystal: Age of Resistance“ nije prošla bez kikseva. Prvi i možda najveći jeste taj što nema značajniju uvodnu špicu i pjesmu koja će vam se danima kasnije vrtjeti u glavi. Međutim, kompozitori Danijel Pemberon i Samjuel Sim jesu uradili sjajan posao stvarajući predivne melodije koje savršeno prate atmosferu u zemlji Tra.

Sljedeća zamjerka je i nešto što će mnogima otežati da saosjećaju sa lutkama. Iako su uz prstohvat CGI efekata oči likova poput Dit dovedene skoro na nivo anime serijala, veliki problem su i dalje ne toliko pokretne usne i uopšte facijalne ekspresije. Najzad, zamjerke možete da pronađete i kad je riječ o scenama bitke. Često izgledaju blesavo zato što oni koji se bore na trenutke izgledaju kao botoksovani trolovi.

 

Perfektni glasovi

Bilo kakav kiks, međutim, vadi nevjerovatna ekipa perfektno odabranih glumaca zbog kojih će vam na trenutke biti krivo što su ipak u pitanju lutke. Prvi među njima jeste Mark Hamil, koji daje glas bezobraznom Skeksiju po imenu The Scientist i koji je jednom od varijacija glasa koji je korišćen i za Džokera, još jednom potvrdio da mu ni kao zlikovcu nema ravnog.

Veliki, zli Emperor, lider Skeksija takođe zna ponešto o čuvenim zlikovcima, s obzirom na to da mu glas daje niko drugi no Džejson Ajsaks, omrznuti ljepotan Lucijus Melfoj iz „Harija Potera“. The Chamberlain, kojem je život udahnuo Sajmon Peg, Maloprstić je u zemlji Skeksija, zbog kojeg ćete na trenutak ozbiljno zamisliti da počnete da navijate za drugu stranu.

Na strani Gelflinga ne nalaze se ništa manje poznati glumci. Tu su i Helena Bonam Karter kao majka i vladarka svih Gelflinga i još dvije glumice iz „GOT“, Lina Hidi kao Modra Fara i Natali Dormer kao Onika. Naravno, na kraju svake epizode, pored imena svakog lika vidjećete dva imena - glumca i lutkara.

„The Dark Crystal: Age of Resistance“ jedna je malo bolja, novija, unapređenija verzija fantastične priče Džima Hensona. Možda vam legne, a možda ipak ne.

Ali, nešto u što nipošto ne bi trebalo da sumnjate, jeste da je u pitanju putovanje za pamćenje ispričano jezikom jedne od najstarijih i najsvetijih formi umjetnosti... Jezikom lutkarstva. B. Martinić

 

(FOTO: netflix.com/ pinterest.com/ imdb.com/ superherohype.com

Portal Analitika