Crna hronika

Počinje suđenje monahu Neofitu

Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu Višeg državnog tužilaštva u Podgorici protiv jeromonaha Neofita, odnosno Gorana Kimpanova iz Zrenjanina, zbog tragedije na ušću rijeke Morače u Skadarsko jezero, kada su četiri osobe stradale poslije prevrtanja čamca 3. februara 2019, kojim je upravljao Kimpanov, piše Dan.
Počinje suđenje monahu Neofitu
Portal AnalitikaIzvor

Na ročištu za ispitivanje zakonitosti optužnice advokat Jugoslav Krpović predložio je sudu da se oglasi nenadležnim za postupanje no optužnici.

Branilac smatra da je pravno neprihvatljivo da je, kako je navedeno u optužnici, Kimpanov s umišljajem izvršio krivično djelo teško djelo protiv opšte sigurnosti.

Naveo je da je nesporna činjenica da je njegov branjenik upravljao čamcem 3. februara ove godine, da je takođe nesporna činjenica da se čamac uslijed jakih talasa izazvanih iznenadnim vjetrom prevrnuo, te da su se tada utopili Ratko, Jana i Nina Kumburović i Darko Vujošević.

>>>Detalji tragedije na Skadarskom jezeru

“Nesporna činjenica da je upravljao plovilom, bez dozvole za plovidbu, i da je upravljao plovilom bez prsluka za spasavanje za sve putnike, na šta su ga obavezali pravni propisi. Ali je netačno da je tom prilikom opšteopasnom radnjom i sredstvom izazvao opasnost za život ljudi, kada je nastupila smrt više lica, pri čemu je bio svjestan da može učiniti djelo i da je na to pristao”, istakao je ranije Krpović.

Portal Analitika