Kultura

Za svaki narod revolucija predstavlja tragediju

Praunuka Đuzepea Garibaldija, Annita Garibaldi boravi u Crnoj Gori. Kako kaže, došla je da bi učila i podučavala. Kćerka je slavnog partizana Santea Garibaldija. U organizacijama veterana i preživjelih u otporu nacizmu i fašizmu u Italiji i inostranstvu intenzivno se posvetila očuvanju uspomene na njega i pokreta kojem je pripadao. Aktivna je i u Nacionalnoj organizaciji veterana i preživjelih garibaldinaca. Ekspert je za komparativno ustavno pravo. Ako bi je trebalo opisati u dvije riječi, to bi bili pojmovi mir i harizma.
Za svaki narod revolucija predstavlja tragediju
PobjedaIzvor

Ako vam se posreći da u njenom društvu provedete samo pola sata, shvatite zašto je njen prađed sa svojim garibaldincima znao u najkraćem vremenu nacije ujediniti u države. I to povjerenje koje budi u vama kao sagovorniku ne treba pripisivati isključivo činjenici da je Crna Gora jedina država koja je kroz cijelu svoju istoriju, u najvećem dijelu, u praksi realizovala ideje garibaldinaca kojima su sloboda i otpor bile svetinja. Dobri duh Italije je to.

POBJEDA: Zašto je i danas važno da govorimo o Đuzepeu Garibaldiju i ljudima poput njega?

ANNITA GARIBALDI: Zato što je Garibaldi simbol vrijednosti demokratije i slobode koje su jako važne i bitno ih je imati u fokusu svakodnevno.

POBJEDA: Što znamo o prvim kontaktima Garibaldija sa narodima na Balkanu? Konkretno, govorimo o prvim informacijama o njihovom položaju do kojih je mogao doći.

ANNITA GARIBALDI: Može se reći da je relacija koju je Garibaldi imao sa Balkanom započela kada je kao mlad mornar boravio u Konstantinopolju, u periodu od 1828. do 1831. godine. Tu se zadržao jer je brod na kom je bio imao ozbiljan incident, a potom se bavio trgovinom i radio kao učitelj u Carigradu i Izmiru.  Tamo je upoznao snagu, moć i strategije imperija, koje su se širile porobljavajući slobodne narode. Njegova mladalačka putovanja predstavljala su lekcije iz geopolitike. U lukama Mediterana sretao je mnogobrojne grčke migrante koji su održavali kontakte sa Venecijom, Dalmatinskom obalom i Atinom. Tako je počelo. Potom je upoznao ideje Macinija i postao pripadnik pokreta Mlada Italija. Poslije u krvi ugušene pobune prinuđen je da pređe u Južnu Ameriku. Sljedećih 14 godina živi i bori se u Brazilu i Urugvaju. Održva kontakte sa Italijanima u dijaspori. Posjećuje sljedbenike Macinija i republikance u egzilu. Odlučujući susret sa nacinalnim interesima, ne samo Italije već i predstavnika balkanskih naroda, imao je u slučaju Rimske Republike od 1848. do 1849. godine. Taj je događaj za Mađare, Poljake i ostale narode predstavljao svetionik i rađao je nadu narodima koji su priželjkivali ostvarenje sopstvenih nacionalnih ujedinjenja. Đe god su porobljenim narodima dominirali Austrija i Turska, njihovi su se snovi stopili sa snovima italijanskih patriota.

POBJEDA: Đuzepe Garibaldi proslavio se uvodeći tehnike gerilske borbe u moderne ratove. One su se na neki način podudarale sa operativnim načinom borbe balkanskih naroda i ostaće karakteristika otpora svih porobljenih na Balkanu. Dijelite li mišljenje da baš tome duguje svoju popularnost u partizanskom pokretu širom Crne Gore?

ANNITA GARIBALDI: Nije to sve. Specifičnost Garibaldijeve gerile je visoka vrijednost dobrovoljačkog gesta. Ne bore se plaćenici već borci inspirisani idealima. Moralna vrijednost o kojoj najbolje govore disciplina, smisao za žrtvovanje i bez i najmanjeg individualnog interesa - te su osobine krasile partizane u modernim ratovima.

Opširnije u Pobjedi.

Portal Analitika