Svijet

Hoće da im zaplijene avion: Slovenački avio-prevoznik otkazao let za Beč

Adrija ervejz upozorena je da bi njen avion mogao biti zaplijenjen zbog neisplaćene odštete jednom austrijskom putniku koji je letio s tom kompanijom još 2017.
Hoće da im zaplijene avion: Slovenački avio-prevoznik otkazao let za Beč
Portal AnalitikaIzvor

Slovenačka avio-kompanija sinoć je otkazala let između Ljubljane i Beča nakon što je otkriveno da su policija, izvršilac i advokati "Ferplejna", kompanije koja zastupa putnike, planirali da dočekaju avion te kompanije u prijestonici Austrije.

Naime, 23. septembra 2017, Adrija je otkazala let od Kefalonije u Grčkoj do Graca. Jedan putnik podnio je tužbu u vrijednosti od 250 eura, ali uprkos brojnim upozorenjima kompaniji i nedavnoj presudi u korist putnika, slovenački avio-prevoznik nije ispunio svoju obavezu, objavio je portal exyuaviation.

U saopštenju za štampu "Ferplejna", koji je zastupao putnika, kaže se: "Rok za plaćanje istekao je u četvrtak 5. septembra 2019, tako da su u 19.00 časova izvršitelj, policija i advokat bili prisutni na bečkom aerodromu. Obično se u takvim slučajevima na licu mjesta plijeni imovina avio-prevoznika, a izvršitelj može da oduzme avion."

Međutim, avion iz Ljubljane, letjelica Britiš aerospejsa 146 uzeta u mokri lizing, nije stigao.

Putnici na letu JP136, koji je trebalo da krenu ka Beču, ukrcali su se na avion, ali su potom iskrcani i nekoliko sati kasnije rečeno im je kako je let otkazan.

U međuvremenu, putnici u Beču obaviješteni su da je njihov let otkazan, samo pet minuta prije vremena planiranog za polijetanje.

Kompanija koja zastupa putnike saopštila je da ne može da primijeni sličnu mjeru na dva Adrijina aviona Bombardier CRJ900 stacionirana u Beču, koja se trenutno koriste u okviru Austrija erlajnsa, jer je neophodno da se "unaprijed pripremi velika količina papirologije".

Kompanija Adrija ervejz je žestoko kritikovana zbog neplaćanja odštete putnicima nakon brojnih otkazivanja i kašnjenja letova tokom protekle godine.

Slovenački avio-prevoznik nije javno komentarisao sinoćne događaje.

Portal Analitika