Region

Zadar: Sveštenik ljut jer mu je ukradeno 26 luksuznih satova

Serijski provalnik Frane Brković je tokom 2017. krao na području Zadra, Zatona, Vodica, Bibinja i Crnog. Između ostalog, pokrao je don Marija Sikirića, župnika zadarske župe blaženog Alojzija Stepinca. Ukrao mu je 26 skupocjenih satova.
Zadar: Sveštenik ljut jer mu je ukradeno 26 luksuznih satova
IndexIzvor

"Ne daj Bože da smo se našli sami u istoj prostoriji. Jesam što jesam, ali sam i Bibinjac", rekao je 52-godišnji sveštenik Sikirić juče na Opštinskom sudu u Zadru gdje je svjedočio protiv osumnjičenog Brkovića, piše Zadarski.

Brković, koji je između marta i aprila 2017. pokrao 11 crkava i župnih ureda, provalio je don Sikiriću u njegov župni stan na zadarskom Bilom Brigu i ukrao mu kolekciju ručnih satova najprestižnijih modnih brendova.

Ukrao mu Rolex, Omegu, Swatch, Casio...

Prema policijskom zapisniku, iz sveštenikovog stana ukrao je satove:

Rolex Oyster perpetual date Explorer, Henry London, Omega, Tissot 1853, Swatch Swiss Automatic, Seiko, Citizen Puma, Kienzle Sport, Certina, Polet, Breill, Casio, Suunto Ambit, U-Boat, četiri sata Swatch, Nike, Omicron, Steinhart, Longines Spirit, Hamilton, Luis Erard, te kopiju Rolexa.

"Volim te satove, to mi je hobi. Nije bitna krađa, nego kome je ukradeno", rekao je don Sikirić koji je zamjerio to što se u javnosti ističe njegovo ime. Ipak, sutkinja Danijela Zubčić Poljak odbila je isključiti javnost iz postupka.

Našli su se u kafiću kad je banula policija

Brković je uhapšen u avgustu 2017. kada su policajci banuli u kafić kraj zgrade suda na zadarskom Poluotoku i polegli na pod njega i don Sikirića.

Sveštenik je pojasnio kako je nakon krađe svim časovničarim u Zadru i Zagrebu oglasio da će se njegovi satovi naći na tržištu. Tragajući za svojim satovima, dogovorio je kupovinu jednog koji mu se učinio njegovim, a na sastanku se pojavio - Brković.

"Taj neko me nazvao jer je znao da se zanimam za satove. I onda je dotični donio taj sat na dogovoreno mjesto. Znao sam da je to moj sat jer je takvih satova malo. Meni je krenuo prodati Omegu monomatic, a na ruci je imao moj Swatch. Policija nas je uhapsila, a u policiji sam ugledao kako policajac iz Brkovićeve torbice vadi moje satove. Rolex mi je odmah upao u oči", ispričao je don Sikirić.

Brković je, pak, rekao da je policija upala čim je stavio sat na sto.

"Polegli su nas na pod. Ovaj je počeo glumatati i vikati da će zbog mene završiti u zatvoru", kazao je Brković i demantovao dio optužbi.

"Imam i ja nekoliko satova. Nijesam kriv za sve ovo za što se teretim. Policija mi je uzela 700 eura, što je bilo od moje plate, a cijelu noć su me maltretirali da sam iz župnog ureda Sikirića ukrao i shotgun (sačmaricu, op. a). O tome ne znam ništa", zaključio je Brković.

Sveštenik od optuženog traži 20.000 kuna ( gotovo 3.000 eura)

Don Sikirić tvrdi da je oštećen za 70 hiljada kuna (10.000 eura), no da mu je većinu satova policija vratila, zbog čega od optuženog sada traži 20 hiljada kuna te novac za računar i opremu za digitalno pregledavanje koja je ukradena crkvi.

Suđenje se nastavlja 14. oktobra, kada će se saslušati svjedoci.

Portal Analitika