Svijet

Brat britanskog premijera napustio vladu

Brat britanskog premijera Borisa Džonsona, Džo Džonson, objavio je da napušta konzervativnu vladu gdje je bio ministar obrazovanja, navodeći da stavlja nacionalni interes ispred vjernosti porodici.
Brat britanskog premijera napustio vladu
Portal AnalitikaIzvor

"Posljednjih nedjeljla bio sam razapet između vjernosti porodici i nacionalnog interesa, to je nerješiva tenzija i vrijeme je da drugi preuzmu moje dužnosti poslanika i člana vlade", napisao je Džo Džonson na tviteru.

On podržava drugi referendum za Bregzit, dok njegov brat želi izlazak iz Evropske unije što je prije moguće.

Džo Džonson, 47, podnio je ostavku u vladi Tereze Mej u novembru 2018. protiveći se sporazumu o razlazu koji je ona dogovorila sa Evropskom unijom.

On je glasao za ostanak Britanije u EU na referendumu u junu 2016. i prilikom prve ostavke izrazio je žaljenje što je prepušteno britanskom narodu da odlučuje između dogovora koji bi ekonomski oslabio zemlju i izlaska bez dogovora, koji bi nanio velike štete Velikoj Britaniji.

Njegov stariji brat Boris Džonson, 55, spreman je na izlazak iz EU bez sporazuma i rješen je da Britanija napusti EU do 31. oktobra, sa ili bez takvog sporazuma. On takođe odbija da traži novo odlaganje Bregzita, kao što žele da nametnu britanski poslanici ukoliko se ne postigne neki sporazum do 19. oktobra, odnosno odmah poslije narednog sastanka Evropskog savjeta.

Portal Analitika