Društvo

Mladima uzor roditelji, privatni biznis ispred državnog posla

Roditelji kao uzori, sopstveni biznis ispred želje za državnim poslom i rast evroskepticizma – slika su o stavovima mladih u Crnoj Gori na osnovu mini sitraživanja koje je uradila Prva TV. Cilj istraživanje bilo je da otkrije kako razmišlja populacija starosti između 18 i 28 godina.
Mladima uzor roditelji, privatni biznis ispred državnog posla
Prva TVIzvor

Mini istraživanje Prve televizije bazira se na stavovima mladih okupljenih na Reactovom kampu koji je u toku, kao i stavovima grupe studenata koji su trenutno u stidentskom domu Univerziteta Crne Gore.

Dvije grupe, svaka od po 10 ispitanika – sastojala se od mladih iz svih dijelova Crne Gore koji su željeli da učestvuju u anketi. Svi su ispunili isti upitnik, a potom dali odgovore.

U anketi je učestvovalo 12 djevojaka, dakle 60 odsto i 8 momaka, koji čine 40 odsto naše grupe. Istraživanje je urađeno ovog mjeseca.

Evo što su studenti imali da kažu.

Rang lista top tri problema sa kojima se susreće CG,bar prema mišljenju naših anketiranih, izgleda ovako:

- nezaposlenost

- pogrešan sistem vrijednosti

- korupcija

Nezaposlenost i poremećen sistem vrijednosti dobili su gotovo jednak broj glasova, procentualno 60, odnosno 55 odsto anketiranih izdvojilo je baš ovo, a korupcija se našla na trećem mjestu kao izbor 40 odsto učesnik ankete.

„Mnogo ljudi je u svojoj struci diplomiralo i obavilo sve svoje dužnosti, ali ne mogu da nađu posao, kako treba, pravilno“, kazao je Ivan Kovačević.

Nije bilo dileme šta se anketiranim studentima najviše sviđa u CG – to je priroda, iako su se, doduše u značajno manjoj mjeri, na listi našle i žene, snalažljivost, vjerski sklad. Samo jedan anketirani nije mogao ili želio da da odgovor na ovo pitanje.

Jedan od odgovora koji je ostavio najjači utisak tiče se uzora ispitanika. Svaki četvrti naveo je roditelje. Roditelji bi, dakle, pokazuje ovo mini istraživanje, trebalo da imaju u vidu da su značajan primjer svojoj djeci čak i u dobi od 18 do 28 godina i da je veoma važno kakve im poruke svojim ponašanjem i stavovima šalju.

„Meni su moji roditelji uzor zbog toga što su se oni borili za mene bukvalno čitav život. Borili su se da me izvedu na pravedan put, bukvalno su davali sve do sebe. Davali sve što mogu, da mi pomognu da ja budem svoj čovjek i da uspijem u životu“, kazao je Nikola Dimić.

Gotovo jednak broj ispitanika odgovorio je da njihova generacija ne može da promijeni ništa – 25 odsto i da može da promijeni mnogo – 20 odsto . To su najbrojniji odgovori na ovo pitanje, a u značajno manjoj mjeri pominje se očekivanje da ova generacija može da promijeni način života i razmišljanja u društvu, kao i sistem vrijednosti.

„Smatram da može da promijeni šta god smatra neophodnim jer mislim da smo generacija koja definitvno ohrabrena da vjeruje u sebe i da mijenja stvari koje im se ne sviđaju, ne da čekamo nekog drugog da napravi promijene u društvo jer mi treba da budemo ta promjena“, rekla je Danijela Mrkić.

Velika većina anketiranih kaže da već zarađuje radeći različite poslove. Tako se izjasnilo 65 odsto ispitanika. Još veći broj njih kaže da bi pokrenulo ili da već jeste u sopstvenom biznisu - tako se izjašnjava 80 odsto anketiranih. Sudeći po ovom odgovoru u mini anketi mijenja se svijest o državnom poslu kao najboljem poslu u Crnoj Gori.

„Trenutno najčešće radim sezonski posao. Kao baštovan u Porto Montenegru, ali nekada i sa strane uzimam još neki posao“, rekao je Nikola Todorović.

„Počeo sam da radim kao servir u jednom hotelu u Petrovcu i to mi je uglavnom sada posao.Vjerovatno bih, vjerovatno bih zato što je to najbolji mogući način da se zarade pare trenutno u ovoj državi“, kazao je Ivan Kovačević.

Veoma ili prilično zainteresovanih za politička dešavanja u našoj zemlji je 45 odsto ispitanika u našoj anketi. Oni su svoju zainteresovanosti ocijeniili sa 5 i 4. S druge strane, svaki četvrti, kaže da uopšte nije zainteresovan i daje 1.

Anketirani su, uglavnom, saglasni da se ono što misle da se cijeni u društvu ne poklapa sa vrijednostima koji lično poštuju. Tako se top tri stvari na kojima se bazira sistem vrijednosti u Crnoj Gori, po mišljenju anketiranih, svodi na poslušnost, novac i nepotizam.

S druge strane, nabrajajući vrijednosti koje poštuju navodili su, većinski, poštenje, iskrenost, marljivost, humanost, vaspitanje, znanje i hrabrost

„Ja lično najviše cijenim u životu pošten rad. Tako da mislim da mladi imaju malo i lošu percepciju što se toga tiče. Da bi zaradili smatraju da je najlakše steći neko bogatstvo ilegalnom nekom radnjom. To je naravno totalna besmislica. Crna Gora pruža jedan veliki spektar što se tiče mladih i zaposlenja ne baš toliko možda, ali mislim da opet ko želi da se zaposli i ko zaista ima velike ambicije da može ipak da uspije iako je poremećen sistem vrijednosti, ne samo u Crnoj Gori“, istakla je Kristina Šćepanović.

Tačno polovina anketiranih rekla je da sebe za pet godina vidi u Crnoj Gori i to je najbrojniji odgovor. Deset odsto nije moglo ili željelo da odgovori, a 40 odsto sebe vidi u inostranstvu.

„Vjerovatno u Crnoj Gori. Iskreno, sa svim problemima u ovoj državi nekako mi je previše draga da bih je napustio. Naravno, otići na neki seminar, kurs ili čak godinu fakulteta naravno, ali za pet godina kao stalnije mjesto života definitvno Crnoj Gori“, kazao je Nikola Todorović.

9.40 odsto anketiranih kaže da im je prva reakcija pozitivna kad čuju Evropska unija. Tek nešto manje, oko 30 odsto ima neutralan odnos, a 15 odsto izjasnilo se da ima negativne reakcije u pogledu Evropske unije. Sudeći po obrazloženjima logičnije bi bilo zbrojiti negativne i neutralne stavove koji su onda u većini nad pozitivnim.

Uočava se, naime, sličnost u argumentaciji za neutralne i negativne stavove koja se tiče:

- neslaganja sa vrijednostima koje predstavlja EU

- članstvo izaziva podijeljenost u društvu

- neće donijeti napredak Crnoj Gori

Evroskepticizam, kao kontinentalni tend, ne zabilazi, izgleda, ni Crnu Goru, bar kad su mladi sa kojima smo razgovarali u pitanju.

 „Uglavnom je negativna ili neutralna, pozitivna sigurno nije, ne sviđa mi se način na koji oni nameću stvari pogotovo u ovim našim balkanskim zemljama“, rekao je Ivan Kovačević

Portal Analitika