Društvo

Vlada: Vojni poligon formiraće se na Sinjajevini

Vlada Crne Gore jednoglasno je danas usvojila odluku o formiranju vježbovno-strelišnog poligona Sinjajevina, saopštio je ministar odbrane Predrag Bošković.
Foto: Screenshot Youtube
Foto: Screenshot Youtube
Portal AnalitikaIzvor

Poligon će se, prema riječima Boškovića, prostirati na teritorijama triju opština – Šavnika, Mojkovca i Kolašina. Ukupna površina poligona iznosiće 7.500 hektara.

„Svakako da se Vlada, kao jedan odgovoran subjekt, po ovom pitanju odnijela na odgovarajući način. Već dugi niz godina se o ovome raspravljalo, mnoge stvari su uzete u obzir, i ono što je najvažnije – odluka je danas donešena jednoglasno. Smatramo da će država neke od njenih najvitalnijih nacionalnih interesa – a odbrana je svakako jedan od njih – ostvarivati na najbolji način“, kazao je Bošković nakon sjednice Vlade.

On tvrdi da argumenti koji su se čuli od strane udruženja građana „Sačuvajom Sinjajevinu“, o tome da će poligon devastirati životnu sredinu na planini, nemaju uporišta u stvarnosti.

„Ono što je bio njihov ključni argument – da će dolazak vojske i formiranje jednog takvog poligona devastirati životnu sredinu i uništiti biodiverzitet – apsolutno ne stoji. Sve što su Ministarstvo i druge državne institucije u prethodnom periodu radile pokazalo je da to nije tačno. Analize zaštite uticaja na životnu sredinu, koje se se radile na lokalitetima gdje se u prethodnom periodu izvodile slične aktivnosti Vojske Crne Gore (VCG) ili čak uništavali viškovi naoružanja i municije, pokazale su da ne postoji uticaj na životnu sredinu“, navodi Bošković.

Ministar dalje tvrdi da Natura 2000, kao ključni dokument EU o zaštiti biodiverziteta, „apsolutno nije u nesaglsju s vojnim poligonima“. Bošković kaže da su poligoni u Holandiji, Belgiji i Njemačkoj uključeni u aktivnosti ovog dokumenta.

„Ono što je najinteresantnije je da su u Njemačkoj, koja posjeduje 693 vojna poligona na svojoj teritoriji, svi oni uključeni u Natura 2000. S obzirom na trendove u Njemačkoj, jedan dio tih vojnih poligona se napušta i sada postoji bojazan čak i tamo da će upravo to napuštanje devastirati taj prostor koji je vojska na jedan vrlo kvalitetan način koristila, očuvala i zaštitala. To je i intencija VCG – da Sinjajevinu učini što pristupačnijom, kako za one koji tamo žive, odnosno izdižu stoku tokom ljetnjih mjeseci, tako i za brojne turiste koji bi Sinjajevinu mogli iskoristiti kao neku od svojih turističkih destinacija“, istakao je Bošković.

On tvrdi da ovakav dokument ne bi dostavljao Vladi „da postoji i minimalna šansa da jednom takvom aktivnošću ugrozimo životnu sredinu planine kao što je Sinjajevina“.

„Snimićemo na Sinjajevini nulto stanje i svake godine vršiti monitoring životne sredine koji će biti dostupan javnosti“, poručio je ministar odbrane.

On je dodao i da će Vlada na nekoj od narednih sjednica dati odgovor na peticiju građanske inicijative „Sačuvajmo Sinjajevinu“ kojom se traži proglašavanje te planine zaštićenim područjem.

Bošković je rekao da je Krivolak, kao jedan od poligona koje koristi Vojska Makedonije, u periodu od 24. maja do 26. juna imao najveću vojnu vježbu na prostoru bivše Jugoslavije i da se samo u tih mjesec dana „potrošilo mnogo više naoružanja i municije nego što će biti na Sinjajevini u desetogodišnjem periodu“.

„Snimljeno je stanje prije i poslije te vježbe, i utvrđeno je da su uticaju na životnu sredinu – vodu, vazduh i zemlju – jednaki nuli“, zaključio je on.

Portal Analitika