Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • Marković sa italijanskim glumcem Garkom: CG ima dobre potencijale za snažniji razvoj kinematografije

Marković sa italijanskim glumcem Garkom: CG ima dobre potencijale za snažniji razvoj kinematografije

Osnivanje Savjeta za filmsku djelatnost kao i jačanje zakonodavstva i druge infrastrukture u oblasti filmske djelatnosti, daće Crnoj Gori novu šansu za razvoj i promociju, te valorizaciju naših nespornih potencijala, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na sastanku sa slavnim italijanskim glumcem Gabrijelom Garkom.
Marković sa italijanskim glumcem Garkom: CG ima dobre potencijale za snažniji razvoj kinematografije
Portal AnalitikaIzvor

„Želimo da unaprijedimo filmsku djelatnost, da Crnu Goru oplemenimo filmskim sadržajima. Stoga nam je važno da ćete nam, kroz Vaše članstvo u Savjetu za filmsku djelatnost, iskustvo i imidž, pomoći u ostvarivanju ovih ciljeva“, kazao je premijer Marković i dodao da se nada intenziviranju saradnje sa italijanskim filmskim sektorom.

Predsjednik Vlade je posebno važnim ocijenio obezbjeđivanje dugoročnih izvora finansiranja kinematografije. Podsjetio je da su prvi put u istoriji naše kinematografije novi crnogorski filmovi bili dijelom zvaničnih selekcija svjetskih festivala u Montrealu, Kanu i Veneciji, a naši mladi reditelji dobitnici značajnih međunarodnih priznanja.

Garko je zahvalio na ukazanom povjerenju i prilici da doprinosi razvoju crnogorske kinematografije. Istakao je da je Crna Gora, zbog svojih prirodnih ljepota i postojanja mora i planina na malom prostoru, zanimljiva svima u kinematografiji.

Sastanku je prisustvovao i ministar kulture Aleksandar Bogdanović koji je upoznao sagovornike sa projektima kroz koje Vlada želi da podstakne producente i koproducente da dođu u Crnu Goru i investiraju u ovaj sektor u Crnoj Gori.

Garko boravi u višednevnoj radnoj posjeti Crnoj Gori tokom koje će će mu biti predstavljeni kapaciteti naše države u filmskoj industriji, potencijali za inostrana snimanja i podsticajne mjere za inostrane producente.

Portal Analitika