Crna hronika

Suđenje optuženima u slučaju A2A odloženo: Traže da im se sudi u Italiji

Suđenje optuženima u slučaju A2A odloženo je na neodređeno dok sud ne odluči o prijedlogu odbrane da se predmet ustupi italijanskim pravosudni organima, saopštila je danas u podgoričkom Višem sudu sutkinja Ana Vuković.
Suđenje optuženima u slučaju A2A odloženo: Traže da im se sudi u Italiji
Portal AnalitikaIzvor

Optužnicom su obuhvaćeni bivši izvršni direktor Elektroprivrede (EPCG) Enriko Malerba, bivši finansijski direktori Flavio Bjanco i Masimo Sala i nekadašnji izvršni direktor A2A, Renato Ravaneli, koji nijesu došli na današnje ročište.

Optuženi u predmetu A2A se nijesu pojavili sudnici Višeg suda jer im pozivi preko međunarodni pravne pomoći nijesu bili uručeni.

Iz ministarstva pravde je saopšteno da zbog kratkog roka pozivi za suđenje nijesu uručeni optuženima, zbog čega su za izvršenje ove proceduralne stvari tražili rok ne manji od tri mjeseca.

Oni su tražili da im se sudi pred italijanskim pravosudnim organima, što će razmatrati Vijeće Višeg suda.

Sudija Višeg suda, Ana Vuković, kazala je da će se nakon te odluke odlučiti o terminu suđenja.

Iz Ministarstva pravde je saopšteno da je rok za uručenje poziva za suđenje bio isuviše kratak i da je potreban duži rok, koji ne treba da bude kraći od tri mjeseca.

Krajem decembra 2017. godine, mjesec prije okončanja istrage, Tužilaštvo je odustalo od krivičnog gonjenja kompanije A2A i tri crnogorska državljanina iz EPCG, koji su se takođe sumnjičili za zloupotrebu položaja.

Istraga je obustavljena protiv bivšeg koordinatora glavnog finansijskog direktora Slobodana Tanasijevića, rukovoditeljki direkcija za finansije i za računovodstvo i poreze, Venke Janjušević i Vojke Ćalasan, jer je utvrđeno da nijesu učestvovali u nezakonitim radnjama.

Okončanje istrage uslijedilo je u januaru prošle godine, nakon što je tužiteljki Stojanki Radović iz Italije dostavljena dokumentacija u okviru izviđaja protiv osoba koje su se teretile da su zloupotrijebile službeni položaj prilikom potpisivanja ugovora o konsultantskim uslugama i oštetile EPCG za višemilionski iznos.

Italijanska kompanija A2A je u okviru poravnanja vratila 4,34 miliona eura za konsultantske usluge.

Provjere u ovom slučaju pokrenute su na osnovu dokumentacije koju je u oktobru 2014. godine Vrhovnom državnom tužilaštvu dostavio skupštinski Odbor za ekonomiju, nakon kontrolnog saslušanja o konsultantskim ugovorima EPCG.

Portal Analitika