Kultura

Izložba slika Aldemara Ibrahimovića

U okviru manifestacije „Podgoričko kulturno ljeto“, JU Muzeji i galerije Podgorice organizuje izložbu slika akademskog slikara Aldemara Ibrahimovića. Izložba će biti otvorena u Modernoj galeriji, ul. Marka Miljanova br.4, u četvrtak 05. septembra sa početkom u 20 sati.
Izložba slika Aldemara Ibrahimovića
Portal Analitika
Portal AnalitikaAutor
JU Muzeji i galerije PodgoriceIzvor

Za ovu priliku načinjen je odabir djela rađenih tokom posljednje decenije umjetničkog stvaralaštva Aldemara Ibrahimovića. Postavku čini preko pedeset djela rađenih u tehnici ulje na platnu.

Izložbu će otvoriti kustoskinja mr Selma Đečević koja potpisuje uvodni tekst kataloga „Slike Aldemara Ibrahimovića – Arhitektura sjedinjenog vremena“ u kojem između ostalog zapisuje: „Ademarovo slikarstvo po svom duhu je neoromantičarsko. Prikazi čardaka, teških  drvenih kapija sa glomaznim krilima i usukanim alkama, prikazi trave i planinskih obronaka, međutim, integrišu i izvorne umjetnikove norme egzistencijalno - psihološke prirode. Nose sa sobom atmosferu jednog duboko tragičnog puta ovdašnjih etnosa. Samo se društveno – istorijskim razlozima može objasniti ranjivost, sjeta i nostalgija koje prožimaju ova djela, a koji se odnose na odlazak i opraštanje od zavičajnog ognjišta. Ta sjeta ne napušta ove pejzaže ni u najvedrijim kolorističkim prikazima. Ona je sveprisutna kao opominjuća sumnja da će vedrina mediteranskog sunca, utonuti i uzmaći pred višom tragičnom svjetlošću”.  

Aldemar Ibrahimović rođen je 1962. godine u Rožajama. Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Sarajevu 1986. godine, a postdiplomske studije na Cetinju 2013. Član je ULUCG i SULU. Od 2011. godine angažovan je kao gostujući profesor na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru. Izagao je na brojnim samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više prestižnih nagrada iz oblasti umjetnosti.

Izložba će biti otvorena do 30. septembra 2019. godine.

Portal Analitika