Košarka

VIDEO: Kako je Kinez Džunbei saznao za Crnu Goru i postao njen navijač

Upoznali smo vas sa Kinezom koji obožava Crnu Goru i bodri je na Mundobasketu. Sve to radi zahvaljujući poznanstvu sa Milojem Kneževićem, a ekipa Prve Tv ga je pronašla.
VIDEO: Kako je Kinez Džunbei saznao za Crnu Goru i postao njen navijač
TV Prva Izvor

Mirovne misije na kojima vojnici provode po nekoliko mjeseci, nekad i godina, pored teških trenutaka, imaju i ljepšu stranu. Prijateljstva koja nastaju tokom njih, često ostaju za cijeli život. Na jedno takvo, sluti i poznanstvo Miloja Kneževića i Džunbi Kjua. Ruke su jedan drugom pružili prvi put u Sahari, tokom mirovne misije.

 „Kada sam stigao u Zapadnu Saharu, protokol je takav da se određuje jedan pripadnik koji će da me uvede u dužnost i obaveze tokom te mirovne misije. Igrom slučaja desilo se da je taj moj sponzor, ili učitelj, da to prevedem na naški, je bio upravo prijatelj moj veliki sad, Kinez Kju Džunbi“, objasnio je Miloje Knežević.

Džunbi je, priča Knežević, i tada bio obožavalac košarke, ali i veliki poznavalac istorije balkanskih naroda. Prijateljstvo sa crnogorcem, učinilo je, međutim, da se Kju Džunbei dodatno zainteresuje za našu zemlju, i da je zavoli, kao svoju. Učili su jedan od drugog - Knežević o dužnostima, a Džunbi o Crnoj Gori i uspjesima naših sportista.

Ja mogu reći da sam posebno oduševljen što on ne preskoči nijedan moj rođendan, svaki vjerski praznik zna, i kad je Božić i Uskrs, i Novu godinu itd“, govori on.

Ti dani pamte se i po brojnim anegdotama.

Jedna je možda situacija kada smo pripremali nacionalna jela i kada je on pripremio njihovo, ali nas nije upozorio da je to dosta začinjeno“, ističe.

Knežević prepričava da je Džunbi već 2016. rekao da će se Crna Gora plasirati na Svjetsko prvenstvo.

Te 2016. Crna Gora, niko nije vjerovao da će doći do Svjetskog prvenstva ali on je bio ubijeđen, čak je i mene toliko ubjeđivao da ja mogu da rezervišem kartu, da će Crna Gora sigurno igrati u njegov grad“, objašnjava.

Pokazao nam je i prepisku iz decembra prošle godine, na dan kada se to i zvanično dogodilo.

U ovom trenutku nosim crnogorski dres. Prije izvlačenja, rekao sam suprugi - sada će biti izvučena Crna Gora, biće u grupi F i doći će u Nanđing. Vjerujem u šesto čulo i Bingo! San je postao java!

Naša reprezentacija poražena je od Novog Zelanda, ali ni Knežević, ni Džunbei ne gube nadu. Miloje u porodičnom domu, a Džunbei u domovini, Kini sa tribina. Obojica u dresovima koje su razmijenili u Sahari.

„Danas je veoma razočaran za neuspjeh naš, ali kao i svi Kinezi uvijek ima dodatnu nadu da ćemo biti bolji i da ćemo pobijediti. A poslao Vam je i fotografiju? Jeste, poslao mi je fotografiju da mu se ispunio životni san a to je da je dobio autogram od Nikole Vučevića, i da se slikao s Vučevićem“, govori.

Za svog prijatelja ima i poruku.

„Nadam se da ću i ja u nekoj situaciji se revanširati njemu i podržati kinesku reprezentaciju kada dođe u Crnu Goru. I na kraju bih mu se izvinio što nisam održao obećanje da dođem u Kinu, ali vrijeme je pred nama pa ćemo se sretati“, zaključuje.

Portal Analitika