Svijet

Nalazimo se usred istorijske tragedije; "Dorijan" opustošio Bahame, ide ka Floridi

Najmanje pet osoba poginulo na ostrvima Abako na Bahamima u udaru uragana Dorijan, koji je trenutno lociran na oko 170 km istočno od Vest Palm Biča na Floridi.
Nalazimo se usred istorijske tragedije; "Dorijan" opustošio Bahame, ide ka Floridi
Portal AnalitikaIzvor

Razorni uragan, okarakterisan kao najjači koji je ikada pogodio Bahame, "udarao" je vjetrom oko 205 kilometara na sat, a nad Bahamima se zadržao 40 sati.

Premijer Bahama Hubert Minis izjavio je da je najmanje pet osoba poginulo na ostrvima Abako, dodajući da su i stanovnici ostrva Grejt Bahama ugroženi.

Spasilačke ekipe će krenuti u akciju čim to vremenski uslovi budu dozvolili, dodao je Minis. Prema njegovim riječima, mnoge kuće i zgrade su znatno oštećene ili uništene. "Nalazimo se usred istorijske tragedije", rekao je Minis, prenosi AP.

Američki Nacionalni centar za uragane navodi da je ovo najsnažniji uragan koji je ikada pogodio Bahame, a u međuvremenu je s kategorije pet spušten nakategoriju četiri, pa zatim i na kategoriju tri, ali i na toj ljestvici on je veoma razoran.

Stanovništvo je još u skloništima, bez struje, a američki mediji su javili da je uragan pričinio veliku štetu. Mediji su ranije danas objavili da je sedmogodišnji dječak prva žrtva uragna na Bahamima.

Nacionalni centar za uragane sa sedištem u Majamiju upozorio je stanovnike Floride. Rečeno im je da ne napuštaju skloništa, dok uragan ne prođe.

Inače, u devet okruga na Floridi naređena je obavezna evakuacija, između ostalog i u Džeksonvilu i Palm Biču gde se nalazi rezidencija američkog predsednika Donalda Trampa.

Avioni ne lete, benzinske stanice su zatvorene, kao i popularni Diznilend.

Naučnici su upozorili da klimatske promjene utiču na intenzitet uragana, jer zagrevanjem okeana i površine vode, oluje dobijaju više energije, što može da dovede do većih padavina i snažnijih vjetrova.

 

Portal Analitika