Svijet

Uragan razorio Bahame, Florida u pripravnosti

Uragan Dorijan, oslabio je na kategoriju četiri i svakog časa bi mogao da pogodi područje istočne američke obale. Svojom punom snagom, protutnjao je Bahamima, sa kojih stižu podaci o velikoj materijalnoj šteti. Za sada je jedina žrtva osmogodišnji dječak, koji je nastradao dok je njegova porodica pokušavala da se skloni.
Foto: Mark Hall/ Christopher Hall, via Reuters
Foto: Mark Hall/ Christopher Hall, via Reuters
RTSIzvor

Čudovišna oluja, druga je po jačini na Atlantiku u istoriji i najveća u svijetu ove godine. Razorila je Bahame. Poplavljena su cijela naselja, uništeno je više od 13.000 domova, ogromna je šteta na putevima i elektro-mreži.

"Ovo je vjerovatno najtužniji i najgori dan u mom životu za obraćanje građanima Bahama. Kao ljekar, obučen sam da izdržim mnoge stvari, ali za ovakvo nešto nema škole. Ovo je smrtonosna i čudovišna oluja, koju nikad nismo vidjeli u istoriji", rekao je Hubert Minis, premijer Bahama.

Talasi od preko sedam metara, obilne kiše i vjetar jači od 300 kilometara na sat, prisilio je mnoge da skloništa potraže u obližnjim školama i crkvama. Bez struje su, ali ostaće tu dok opasnost ne prođe.

"Ovo nisam do sada vidio. Osjećate se nemoćno u borbi sa prirodom, vaš život je u božjim rukama", kaže Sulbert Mils, stanovnik Bahama.

Mnogi koji su došli na odmor na Bahame, imaju samo jednu želju.

"Da odem što prije odavde. Hoću da budem sa svojom porodicom", kaže Norman Kuper, turista.

Zvaničnici i dalje prate situaciju i daju savjete.

Iako se predviđa postepeno slabljenje, očekuje se da Dorijan ostane snažan uragan tokom narednih nekoliko dana.

I pilot - lovac na uragane koji ima ključnu ulogu u utvrđivanju snage i kretanja oluje, avionom je uletio u središte Dorijana. Uspio je da se probije kroz opasan kovitlac.

Na udaru su sada stanovnici istočne obale. Evakuisano je milion ljudi iz Floride, Sjeverne Karoline i Džordžije.

Portal Analitika