Region

Jakšić: Za Beograd bolje da pažljivije sluša glasove iz Vašingtona, nego iz EU

Inicijativa je u američkim rukama i to može da bude nešto obećavajuće, rekao je govoreći o imenovanju Metjua Palmera za specijalnog izaslanika SAD za Balkan i pitanju statusa Kosova spoljnopolitički komentator Boško Jakšić.
Jakšić: Za Beograd bolje da pažljivije sluša glasove iz Vašingtona, nego iz EU
N1Izvor

Jakšić je rekao da još ne znamo koje su prave namjere Vašingtona, sem da je očigledno da administracija Donalda Trampa sada želi da preuzima neke inicijative, a Zapadni Balkan je očigledno jedna od tih inicijativa, odnosno područje gdje bi ona možda mogla da se pohvali nekim uspjehom, uoci početka nove izborne kampanje.

On smatra da bi pristup SAD rješavanju statusa Kosova više mogao da obeća od "usporenog pristupa" EU.

Sa imenovanjem Metjua Palmera za specijalnog izaslanika za Balkan proširene su opcije za rješenje za Kosovo, smatra on.

"Postoji mogućnost priznavanja Kosova u izmijenjenim granicama, a to je jedna od opcija koje su ponudili ranije Amerikanci. Otvara se manevarski prostor i za Beograd i za Prištinu, Beograd bi bio nagrađen za saglasnost za takvo priznavanje u nekim, pretpostavljam, kozmetički izmijenjenim granicama jer bi to omogućilo vlastima da kažu da to nije Kosovo u onim granicama. A Amerikanci su se tu pokazali fleksibilniji nego EU koja nije ništa nudila", navodi Jakšić.

Inicijativa je u američkim rukama i to može da bude nešto obećavajuće, kazao je.

Jakšić vjeruje da je za Beograd pametnije da pažljivije sluša glasove iz Vašingtona, nego one koji dolaze iz Brisela.

Portal Analitika