Košarka

Poljska bolja od Kine i sudija

Košarkaši Poljske savladali su Kinu sa 79:76 u jednoj nevjerovatnoj završnici koju su obilježile greške odbrana, ali i sudija.
Foto: Xinhua/Zhang Chenlin
Foto: Xinhua/Zhang Chenlin
Portal AnalitikaIzvor

Kinezi su snažno počeli meč dobivši prvu četvrtinu sa 25:15 da bi u drugoj dionici sve to prosuli i dozvolili Poljacima da se rastrče i limitiraju ih na svega 10 postignutih poena, dok je "gost" ubacio 24 i sa prednošću od četiri razlike otišao svlačionicu.

Po povratku situacija nije bila mnogo drugačija. Utakmica je bila "nenormalna", vidjeli smo veliki broj grešaka pogotovo u posljednjoj dionici kada se ne zna da li su više grešaka imale sudije ili odbrana Kine.

Prvo je Sokolovski zaradio tehničku za floping kada je bio udaren sa leđa, da bi dva napada kasnije za istu situaciju izvukao dva slobodna bacanja. Kinezi su imali prednost od dva poena, da bi dobili veliki poklon kada je Balčerovski ukrao loptu, a sudije dosudile ličnu grešku.

Bilo je još nekoliko sumnjivih odluka na štetu Poljaka na kraju, ali su ipak uspjeli da meč odvedu u produžetak, u kome smo za pet minuta košarke vidjeli svega 11 poena. Poljaci su postigli seda, a Kinezi četiri.

Na kraju je Poljska zasluženo slavila sa 79:76, a najefikasniji je bio Mateuš Ponitka sa 25 poena, dok je Ej Džej Sloter postigao tri manje. Na drugoj strani, Ji Đianlijan je ubacio 24 poena i bio najbolji poenter svog tima.

Rusija je uspjela da bez većih problema da pobjedi Južnu Koreju sa 87:73, u meču u kom su Fridzon i Vorotsevič imali po 13 poena, a Kulagin i Zubkov po 11.

Portal Analitika