Društvo

Popisano 200 čunova koji čekaju status

Ribarska udruženja sa Skadarskog jezera popisala su 200 tradicionalnih čunova koji nemaju riješen status, odnosno čekaju uslove za tehnički pregled i zvanično uvođenje u registar plovila.
Popisano 200 čunova koji čekaju status
Nova PobjedaIzvor

Udruženja ribara iz Vranjine, Krajine, Crmnice, Malesije i Zete dostavila su spiskove plovila nakon što je Uprava pomorske sigurnosti apelovala na vlasnike čunova sa Skadarskog jezera da popišu neregistrovane čamce kako bi se, konačno, riješio njihov status.

Iz Udruženja su, pritom, apelovali na sve vlasnike koji nijesu do kraja avgusta stigli da prijave svoje plovilo, da to urade naknadno kako bi se evidencija dopunila.

Situacija

Kako je Pobjedi potvrdio potpredsjednik asocijacije koja okuplja pet ribarskih udruženja sa Skadarskog jezera Dragan Petrović, ribari očekuju da će plovila biti uvedena u sistem i tako prevaziđen vakuum koji traje godinama.

Petrović je podsjetio da su ranije čunovi imali trajne registracije, godinama kasnije se to promijenilo, a zbog činjenice da plovila nijesu proizvod istih tradicionalnih manufaktura (neke radionice više ne prave čunove) za neka od njih nije bilo mogućnosti da se, prema važećim odredbama, odradi tehnički pregled, odnosno definišu uslovi pod kojima bi bili registrovani.

„Tako je nastala pomalo bizarna situacija da plovilo koje je zaštitni znak Skadarskog jezera, čije je umijeće izrade odlukom institucija kulture proglašeno dobrom od nacionalnog nematerijalnog značaja, bude u zakonskoj pat poziciji“, kaže on.

Stvari su se ipak pomjerile sa mrtve tačke nakon što su se predstavnici pet ribarskih udruženja prije dva mjeseca obratili Upravi pomorske isgurnosti iz koje je nagoviještena spremnost da se pronađe model kako bi čunovi bili uvedeni u sistem.

Opširnije u Pobjedi.

Portal Analitika