Zanimljivosti

Stounhendž: Drevni kameni krug

Stounhendž je izgrađen između 3000. i 2000. godine prije nove ere, i najpoznatiji je praistorijski spomenik Engleske. Nalazi se na listi svjetske kulturne baštine UNESKO i godišnje privuče više od milion posjetilaca.
Stranica Stounhendge U.K. na twitter-u svakog dana objavljuje tačno vrijeme izlaska i zalaska sunca, uz nevjerovatne fotografije.
Stounhendž: Drevni kameni krug
Portal Analitika
Portal AnalitikaAutor
twitter Stonehendge U.K.Izvor

Stounhendž: Jutros je sunce izašlo u 6:21 h, a zalazak će biti u 7:55 h

 

 

Pogledajte prizore za nekoliko dana unazad

 

 

 

Stounhendž noću

 

 

Stonehendž je spomenik, neprolazne vrijednosti, struktura sa višestrukim namjenama. Podignut na određenom mjestu koje povezuje energiju zemlje, materijalnog i  duhovnog, nebeskog koji su već dugo poznavali narodi tog regiona. Pretpostavlja se da je bio poput astronomskie observarorije i da je služio da se  tačno predvide, i prije njihovog događanja, te posebne periode u godišnjem ciklusu kada je  zemlja najviše pod uticajem sunca, mjeseca i zvijezda.

To je bio hram, izgrađen i za narod, u kojem su festivali obnove u slavu prirode održavani u tim periodima kada su sile uticaja, utvrđene astronomskim posmatranjima, najjače. To je bila građevina napravljena od posebnog materijala (dioritski tzv plavi kameni blokovi dovedeni su sa skoro 400 kilometara udaljenosti,  pokazujući dokaze o prijašnjoj upotrebi i u nekoj ranijoj sakralnoj strukturi; "liskunasti, zeleni" oltar" je kameni blok nepoznatog porijekla "; i veliki Sarsen kamena, pozicioniran na takav način da se stvori određeni oblik sakralnog kruga koji funkcioniše kao neka vrsta baterije za prikupljanje, pohranavanje i ispoljavanje zemaljske energije na tom mjestu u dane održavanja festivala.

 

stounhendz-uk

 

Osim periodičnih godišnjih ciklusa tih festivala (i dnevnih i noćnih), matematika, građevinska struka i tlocrti strukture kao što je Stonehenge jasno otkrivaju, preistorija je na ovom  mjestu prepustila da  kroz mitove i legende svetog mjesta, prenosi informacije vezane za rituale i prakse koje su hodočasnici izvodili na festivalima. Date su nam i indikacije o moćima lokacije, putem starih preživjelih zapisa, a još više drevnih narodnih predanja. Na primjer, kako legendarni Merlin govori kralju Aureliusu:

"Ne smij se tako olako, kralju, jer nisu olako ove reči izgovorene. Jer u ovom kamenju je misterija, a iscjeljenje vrlina protiv mnogih oboljenja. Divovi starih su ih nosili iz najudaljenijih krajeva Afrike i postavili ih u Irskoj u koje vrijeme su se nastanili tamo. I do ovog kraja su ih donijeli, da bi imogli od njih praviti kade da se u njima mogu okupati nevoljnici; oni su prali stijenje, zatim sipali vodu u kamene kade, gdje su oni koji su bili bolesni se iscjeljivali. Štaviše, miješali su sve biljke sa vodom, gde su bili ranjenici, jer nije bilo kamena koji mogao imati svojstva pijavice koja se tada koristila za liječenje."

Izvor: Stonehendge U.K

Portal Analitika