Društvo

Potonula jedrilica kod Ade Bojane

Pomorsko operativni centar je jutros u 8:05 primio informaciju od Lučke kapetanije Bar da je na udaljenosti 11 nautičkih milja od Ade Bojane potonula jedrilica “Žardica”, dužine 13,5 metara, sa dva člana posade koji se nalaze u pomoćnom čamcu crvene boje 2,7 m sa pokvarenim vanbrodskim motorom.
Potonula jedrilica kod Ade Bojane
Portal AnalitikaIzvor

“Spasilački čamac SAR-5 sa posadom Asović, Zaganjor i Omerović je isplovio iz luke Bar i na licu mjesta stigao za sat vremena. U 9:14 časova su prihvatili dvije starije osobe S.I i M.I. koji su bile u dobrom zdravstvenom stanju. Mali gumeni čamac je zajedno sa dvije osobe ukrcan na čamac SAR-5 i prevezen do Ulcinja (Mala plaža), gdje ih je u 10:05 očekivao Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore da im pruži prvu pomoć.

Efikasna akcija traganja i spašavanja se odvijala koordinairano i sa centrom u Tirani, jer je jedrilica potonula na milju daljine u albanskom teritorijalnom moru. Operateri Bukilić i Perunović su cijelu SAR akciju pratili i navodili spasilački čamac sa VTMIS sistemom UPSUL, i ujedno bili u stalnom kontaktu sa osobama na otvorenom moru”, saopštio je za Bar Info načelnik za nadzor i kontrolu pomorskog saobraćaja u upravi pomorske sigurnosti Žarko Lukšić.
 

Portal Analitika