Društvo

Spomenik Ivanu Crnojeviću biće postavljen na kružnom toku ispred Hitne pomoći

Spomenik Ivanu Crnojeviću biće postavljen 19. decembra na kružnom toku ispred Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, saopštio je za Dan Blagota Baća Radović, vlasnik Zetagradnje čija je to i bila inicijativa.
Spomenik Ivanu Crnojeviću biće postavljen na kružnom toku ispred Hitne pomoći
Dan Izvor

On je očekivao da će spomenik biti postavljen u istoimenom bulevaru na nekom uređenom mjestu. Međutim, Glavni grad ima druge planove.

“Spomenik je gotov i lijepo izgleda, dominantan je. Insistirao sam da se postavi u Bulevaru Ivana Crnojevića, ali nijesu prihvatili taj predlog. Otvaranje spomenika biće 19. decembra”, naveo je Blagota Baća Radović.

Radović je ranije kazao da bi bulevar trebalo urediti. On je istakao da inače, u saobraćajnice treba ulagati.

“To je najprometnija saobraćajnica u gradu, čak više nego ostali bulevari. Neophodno je urediti i trotoare, kao i sam kolovoz koji je neravan. Naročito akcenat staviti na zelenilo, gdje bi trebalo srediti razdjelna ostrva. Moralo bi se mnogo više pažnje posvetiti ovom bulevaru i naći adekvatan prostor za spomenik” kazao je ranije Radović.

Podizanje ovog spomenika našlo se u programu podizanja spomen-obilježja za 2019. godinu. Podizanje spomenika vladaru treće crnogorske dinastije, vladaru Zete od 1465. do 1490. godine i osnivaču Cetinja platiće Radović. On je u obrazloženju svoje inicijative kazao da živi i radi u Bulevaru Ivana Crnojevića, te da je vezan za stari dio grada, te da je osjetio želju i potrebu da bude taj koji će da isprati projekat od početka do kraja, osim po pitanju lokacije. Radović je tada kazao i da je tražio da se istraži sve što postoji o Ivanu Crnojeviću i da će se potruditi da bude autentičan.

U obrazloženju odluke koja je bila dio skupštinske procedure, a koju je potpisao Ivan Vuković, gradonačelnik piše da je Ivan Crnojević započeo svoju političku karijeru kao gospodar koji se ne koleba, kao državnik koji želi da nastavi započeto djelo svojeg oca.

Na Cetinju je 1983. godine podignut spomenik Ivanu Crnojeviću, rad vajara Anta Gržetića.

Portal Analitika