Region

Vučić služi ruskim interesima

Nedavni susret predsjednika Aleksandra Vučića sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom u Njujorku ponovo je otvorio pitanje neophodnosti usklađivanja spoljne politike Srbije sa politikom EU. Sekretar Pompeo je, saopštava Stejt department, tom prilikom ,,ohrabrio Srbiju da se usredsredi na svoj strateški cilj, a to je članstvo u EU“. Takođe, srpskom predsjedniku je sugerisano da Beograd što prije obnovi dijalog sa Prištinom.
Vučić služi ruskim interesima
Nova PobjedaIzvor

Predsjednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković u intervjuu za Pobjedu podsjeća da je sastanak predsjednika Vučića i sekretara Pompea ugovorio srpski lobista i bivši britanski premijer Toni Bler. Ona dodaje da je i taj ,,suštinski nebitan“ susret predsjednik Vučić iskoristio kako bi javnosti u Srbiji ,,pokazao koliko je važan“. ,,Uostalom, sekretar Pompeo Vučića nije primio u svom kabinetu u Vašingtonu, nego na ‘neutralnom terenu’, u UN u Njujorku“, kaže Trajković. 

POBJEDA: U saopštenju Stejt departmenta se kaže da je sekretar Pompeo ohrabrio Srbiju da ,,obnovi pregovore sa Kosovom o postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, koji vodi uzajamnom priznavanju“. U ovoj poruci ne vidite ništa bitno? 

TRAJKOVIĆ: Ne, jer nije rečeno ništa novo. Znamo šta podrazumeva ,,pravno obavezujući sporazum“ o kojem govori sekretar Pompeo. I države Kvinte nedavno su poslale gotovo identičnu poruku, koja uključuje zahtev da, nakon vanrednih parlamentarnih izbora 6. oktobra, Priština konačno ukine takse na robu iz Srbije i BiH. 

POBJEDA: Istovremeno, zemlje Kvinte traže da Srbija prekine lobiranje oko povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova, što Beogradu očito ne pada na pamet. 

TRAJKOVIĆ: I beogradskoj i prištinskoj strani odgovara da se dijalog produži unedogled. To odgovara i Rusiji, čiji uticaj nije ograničen samo na Srbiju, nego i na neke albanske političare u Prištini. 

POBJEDA: Na koje? 

TRAJKOVIĆ: Oslobodilačka vojska Kosova (OVK) formirana je na marksističko-lenjinističkim idejama. Ta vojska, čiji je ideolog Adem Demaći, bila je pod velikim uticajem Rusa i ruskih službi. Ko je u to vreme vodio OVK - Hašim Tači. Pored ostalih, i na njega mislim kada govorim o ruskom uticaju. Rusko-albanske veze nisu od juče. Ambasada Rusije, na primer, često organizuje školovanja mladih Albanaca u Moskvi. 

POBJEDA: Kada govorite o istorijskim vezama, mislite na SSSR i Albaniju Envera Hodže? 

TRAJKOVIĆ: Naravno. Te se istorijske veze pokušavaju zakamuflirati članstvom Albanije u NATO ili američkom bazom Bondstil na Kosovu. Ipak, stvari nisu crno-bele. Pa, Edi Rama, Viktor Orban, Aleksandar Vučić, čak i Bojko Borisov, zajedno sa nekim znamenitim Rusima, česti su gosti Redžepa Erdogana. Pitali ste zašto Beograd ignoriše poruke zemalja Kvinte i nastavlja sa lobiranjem. Vučiću je jasno da je EU daleko, da je ,,na dugom štapu“; zato radi šta hoće. Zapad se zbog toga previše ne uzbuđuje, svestan da je, tokom pregovora u Briselu, gotovo celokupno vlasništvo države Srbije na Kosovu Vučić preneo na institucije u Prištini. Drugim rečima, prostor Kosova na kojem su Srbi većina, Vučić je potpuno institucionalno integrisao i na taj način suštinski zaokružio kosovsku državnu nezavisnost. To su činjenice. Međunarodna zajednica sada očekuje da predsednik Srbije ozvaniči to što je uradio, odnosno da iz Ustava Srbije izbaci preambulu koja se odnosi na Kosovo. Bio bi to tek korak do članstva Kosova u UN. 

POBJEDA: Očekujete li da vlast - Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije, ali i formalno opoziciona Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja - podrže promjenu Ustava? 

TRAJKOVIĆ: Ne verujem da bi partije koje ste naveli pružile bilo kakav otpor Vučićevoj nameri da promeni Ustav Srbije i da prizna nezavisnost Kosova. Uostalom, Vučić veoma dobro zna cenu i Dačićevih socijalista i Šešeljevih radikala, ali i ostalih formalnih i neformalnih članica koalicije na čijem je čelu. U ovom momentu promeni Ustava protive se Srpska pravoslavna crkva na Kosovu i deo opozicije. 

POBJEDA: Ima li među proevropskom opozicijom stranaka koje bi podržale potpisivanje sveobuhvatnog sporazuma Srbije i Kosova? 

TRAJKOVIĆ: Mislim da ima. I Zapadu i Vučiću veoma je stalo da opoziciju sledeće godine natera da izađe na parlamentarne izbore: tako bi dobio legitimitet da završi započeti posao. Kako sada stvari stoje, mislim da je opozicija bliža bojkotu nego izlasku na izbore pod ovakvim uslovima. Međutim, to nije jedini problem predsednika Srbije, koji se trenutno nalazi u veoma nezavidnoj situaciji. 

POBJEDA: Zašto? 

TRAJKOVIĆ: Zato što je pod sve snažnijim pritiskom i Rusije i SAD da se konačno izjasni o tome kuda će Srbija - na Istok ili na Zapad. Kraj je tolerisanju politike ,,sedenja na dve stolice“. Novi američki ambasador u Beogradu bi mogao dodatno da zaoštri stvari i da od političkih predstavnika vlasti i opozicije traži da jasno ,,zauzmu stranu“. Istovremeno, novi ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko iz zemlje u kojoj službuje, iz Srbije, vodi otvorenu antiameričku kampanju, ne prezajući, pritom, od namere da u borbi za očuvanje ruskog uticaja na Balkanu dodatno instrumentalizuje ne samo Srbiju, nego i Srbe koji žive u državama regiona. Nažalost, politička vođstva Srba u Crnoj Gori, u BiH, u Hrvatskoj, u Severnoj Makedoniji prihvataju ulogu faktora destabilizacije društava čiji su građani. Nastavi li se ova ruska igra, i Srbija i Srbi mogli bi se suočiti sa potpunom izolacijom. 

POBJEDA: Kakvom izolacijom? 

TRAJKOVIĆ: Kao faktoru destabilizacije Zapadnog Balkana, Srbiji i Srbima bi se mogla ograničiti ne samo trgovinska razmena, nego i obična građanska komunikacija sa zemljama regiona. S obzirom na to da, zbog izvesnih obaveza koje ima prema Ruskoj Federaciji, Vučić nastavlja sa politikom pogubnom po Srbiju, Srbe i srpske interese… 

POBJEDA: Kakve obaveze ima predsjednik Vučić? 

TRAJKOVIĆ: Ako uzmemo u obzir Vučićevu biografiju, ali i činjenicu da je Rusija zemlja sa veoma snažnim bezbednosnim sistemom, teško je poverovati da predsednik Srbije nije pod ,,ruskom obradom“. 

POBJEDA:Zašto u tom kontekstu pominjete biografiju predsjednika Vučića? 

TRAJKOVIĆ: Zato što je reč o čoveku koji služi ruskim interesima. Čak se i Vučićeva navodna evropska politika vodi uz saglasnost Rusije.

Opširnije u Pobjedi
 

Portal Analitika