Društvo

Aković: Zbog izbora VDT-a potrebno mijenjati Ustav

Ukoliko ne dodje do političkog kompromisa u vezi sa izborom Vrhovnog državnog tužioca, neophodna je izmjena Ustava kaže advokat Lazar Aković. Mišljenja je i da je za vršioca dužnosti na toj funkciji najbolje rješenje aktuelni tužilac Ivica Stanković.

Aković: Zbog izbora VDT-a potrebno mijenjati Ustav
Nova MIzvor

Vrhovno državno tužilaštvo od oktobra biće u VD stanju. Nakon što Ivici Stankoviću istekne mandat, Tužilački savjet izabraće vršioca dužnosti na toj funkciji.

“Realno je rješenje da Stanković bude VD VDT-a, s obzirom na ogromno pravno iskustvo i objektivno za vrijeme njegovog mandata postigniti su zavidni rezultati i nanijeti veliki problemi mnogim kriminalnim grupama”, ocijenio je Aković.

Aković nije iznenadjen to što se na prvi javni poziv za izbor Vrhovnog državnog tužioca niko nije javio. Pojašnjava i da ne postoji rok do kada mora biti raspisan novi javni poziv. To znači da VD stanje može potrajati, ali to rješenje, kaže Aković, nije dobro.

“Svaki VDT objektivno neće raditi kao kada je normalno izabran na odredjenu funkciju. Da bi izašli iz začaranog kruga mora se naći neko rješenje. Ako ne dođe do političkog kompromisa izmjena Ustava je neminovna. Možda bi bila dobra analogija kada je u pitanju sudski savjet. Predsjednika Vrhovnog suda bira Sudski savjet tako da bi možda bilo realno da bude ustavno rješenje da VDT-a bira Tužilački savjet”, rekao je Aković.

Vrhovni državni tužilac se bira u parlamentu. Za njegov izbor potrebna je dvotrećinska podrška poslanika u prvom, odnosno tropetinska u drugom krugu.

 

Portal Analitika