Svijet

Umro detektiv sa slavne fotografije atentata na Kenedijevog ubicu

Džim Lavel, detektiv iz Dalasa koji se lisicama vezao za Lija Harvija Osvalda u neuspješnom pokušaju da ga zaštiti dva dana nakon što je on ubio predsjednika Džona Kenedija, preminuo je u četvrtak u 99. godini, objavila je njegova ćerka.
Umro detektiv sa slavne fotografije atentata na Kenedijevog ubicu
HinaIzvor

Lavel, stanovnik Dalasa, preminuo je u Koloradu tokom oporavka, otkrila je Karla Lavel u telefonskom razgovoru s Rojtersom. Ranije ove nedjelje je pao i slomio kuk, preživio je operaciju, no ne i oporavak, dodala je.

On je postao dio istorije 24. novembra 1963., kad je snimljen s Osvaldom i Džekom Rubijem, vlasnikom noćnog kluba u Dalasu koji je taj dan ustrijelio Osvalda.

Lavel je kao mladi mornar preživio japanski napad na Perl Harbor 1941., a nakon 13 godina zadužen je da preseli Osvalda, 24-godišnjeg bivšeg marinca, iz sjedišta policije u okružni zatvor, u vrijeme dok su SAD žalile za Kenedijem.

Detektiv nije oklijevao da zaštiti čovjeka optuženog za ubistvo predsjednika. Prije nego što ga je uspio dovesti do oklopljenog vozila, Rubi je uspio usmrtiti Osvalda, a televizijski gledaoci mogli su vidjeti to ubistvo uživo.

"Umro je, nije li?" kazao je Lavel o Osvaldu u razgovoru za NBC News iz 2013. godine.

"Tako da... ne, nijesam uspio", dodao je.

Fotografija koju je odmah nakon pucnja snimio Robert Džekson za „Dallas Times Herald“ osvojila je Pulitzerovu nagradu. Na njoj se vidi Lavel šokiranog pogleda, obučen u svijetlo odijelo i sa šeširom, kako drži Osvalda za pojas pantalona.

Osvald na fotografiji ima izraz boli, a pogrbljeni Rubi vidi se s leđa, s pištoljem i dalje uperenim prema Osvaldu.

Policija je ranije primila na desetine prijetnji smrću upućenih Osvaldu, pa je Lavel odlučio taj dan ponijeti dva umjesto jednog pištolja, u slučaju potencijalne pucnjave. Kao dodatnu mjeru sigurnosti je, osim što ih je stavio Osvaldu, vezao i sebe lisicama za Osvaldovu ruku.

Niko neće pucati na mene

"Rekao sam: 'Li, ako će iko pucati, nadam se da će biti dobar strijelac poput tebe", kazao je Lavel 2013. za „New York Daily News“.

"Htio sam reći da se nadam da će pogoditi njega, a ne mene."

"A on je odgovorio: 'Niko neće pucati na mene.' Poznate posljednje riječi", otkrio je Lavel.

Njegova misija bila je provesti Osvalda pored novinara i fotografa kako bi svijet vidio da on nije povrijeđen u pritvoru. No dok su prolazili pored gomile, u podrumu policijskog sjedišta pojavio se Rubi, već poznat mnogim policajcima u Dalasu. 

Detektiv je priznao kako je primijetio Rubijev pištolj usmjeren prema Osvaldu, no u razgovoru za Rojters 2002. je otkrio da "nije imao vremena išta poduzeti".

"Pokušao sam povući Osvalda iza sebe. Držao sam ga za remen. Okrenuo sam se prema njemu i umjesto da sam ga povukao iza sebe, okrenuo sam njegovo tijelo. Umjesto da ga je metak pogodio u sredinu tijela, pogodio ga je 10-ak centimetara lijevo od pupka."

Lavel je nakon pucnja pokušao slobodnom rukom zadržati Rubija dok ga ne svladaju drugi policajci. Potom se s Osvaldom u vozilu hitne pomoći odvezao u bolnicu Parkland, istu onu u koju je Kenedi doveden dva dana ranije. Osvald je umro dva sata nakon pucnjave.

Dan nakon ubistva atentatora Lavel je morao između institucija provesti i Rubija, ovaj put u tajnosti.

Otkrio je kako mu je Rubi rekao da strahuje da će i njega neko ustrijeliti. U razgovoru za „Dallas Morning News“ Lavel je kazao kako je Rubiju poručio da "nije nikome napravio uslugu kad je upucao Osvalda".

"Samo sam htio biti heroj, a izgleda da sam sve poremetio", odgovorio mu je Rubi koji je umro od raka 1967. godine.

Lavel je u penziju otišao 1975. godine, a 50 godina nakon ubistva Kenedija i Osvalda policija u Dalasu mu je odala počast i odlučila nazvati svoju godišnju nagradu za detektive po njemu.

Portal Analitika