Abiznis

Agencija za nadzor osiguranja: Naknada postoji od 2006. godine

S obzirom na to da je u tekstu ‘’Osiguravajuće kuće i banke plaćaće paprene novčane kazne zbog nadzora’’, objavljenog na vašem portalu 27. avgusta 2019. godine, komentarisana odredba nacrta zakona koji je inicirala Agencija za nadzor osiguranja, u cilju tačnog informisanja javnosti i dijela finansijskog sektora pomenutog, očekujemo da u skladu sa Zakonom o medijima, objavite ispravku predmetnog teksta, navodi se u ispravci Agencije za nadzor osiguranja.


Agencija za nadzor osiguranja: Naknada postoji od 2006. godine
Portal AnalitikaIzvor

"Nacrtom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju, koji je na javnoj raspravi na internet stranici Ministarstva finansija do 05.septembra 2019.godine, ne uvodi se nikakva nova obaveza plaćanja posebne naknade osiguravajućim društvima. Ta naknada postoji od 2006.godine, kada je na snagu stupio važeći Zakon o osiguranju, i od tada se maksimalni propisani procenat nije mijenjao  i  ta vrsta novčane naknade, odnosno kazna kako je nazivate, ne može biti veća od 0,5% iznosa kapitala društva za osiguranje kome je izrečena mjera nadzora", dodaje se u saopštenju.

Inicirana novina je u dijelu poslovanja banaka koje imaju saglasnost za obavljanje poslova zastupanja u osiguranju, kao i društava za zastupanje i društava za posredovanje u osiguranju, koji do sada nijesu plaćali tu vrstu naknade. Po ovom predlogu, ako rješenjem bude izrečena mjera nadzora u skladu sa Zakonom o osiguranju, uvodi se i ta posebna naknada. Propisan je maksimalni procenat, koji iznosi 0,8%  prihoda koje, za pružene usluge posredovanja odnosno zastupanja u osiguranju, ostvari društvo za posredovanje u osiguranju, društvo za zastupanje u osiguranju ili preduzetnik-zastupnik u osiguranju, odnosno fakturisanog iznosa zastupničke provizije koju ostvari banka koja ima saglasnost za obavljanje poslova zastupanja u osiguranju, kojima je izrečena mjera nadzora.

"Dakle, kad se radi o bankama, naknada može maksimalno iznositi 0,8% od iznosa ne kako ste naveli prihoda, već zastupničke provizije koju ostvari banka. Jasno je da se ne radi ni o kakvim ‘’paprenim novčanim kaznama’’, a svakako da odredba koja je predložena ima i preventivni i kazneni efekat", zaključuje se u saopštenju.

 

Portal Analitika