Politika

Samo Rusija ima interes da ometa proces pomirenja

Ruske obavještajne agencije su iznad svega prilagodljive i snalažljive. Lekcije koje smo naučili u Crnoj Gori su od velike pomoći i vrlo su poučne, ali jedini način da se osigura stabilnost je kroz dalju saradnju i oprez među saveznicima. Izgradnja otpornih demokratija, jačanje institucija i javne svijesti je pravi način kako ćemo se braniti u kombinaciji sa članstvom Crne Gore u NATO savezu i na kraju u Evropskoj uniji - kaže u intervjuu Pobjedi Dejmon Vilson, potpredsjednik Atlantskog savjeta SAD. 
Samo Rusija ima interes da ometa proces pomirenja
PobjedaIzvor

Vilson ističe da Vašington ima jak interes da EU nastavi proširenje u jugoistočnoj Evropi.

POBJEDA: Možemo li od novih evropskih institucija očekivati aktivniju i konstruktivniju ulogu Evropske unije u regionu Zapadnog Balkana? Da li će se process proširenja EU nastaviti?

VILSON: Zapadni Balkan je nedovršen posao u Evropi i na kraju budućnost cijelog regiona je u cjelovitoj i slobodnoj Evropi. Očigledno će predstojeća odluka o Albaniji i Sjevernoj Makedoniji utrti put za narednih nekoliko decenija. S obzirom na hrabre korake lidera u Skoplju, posebno da se dođe do trajnog sporazuma sa susjedima u Atini, bilo bi šteta da se evropski lideri povuku u ovom trenutku.

Poslije svega, otvaranje pristupnih pregovora je poziv da se više radi i sprovodi više reformi, a ne manje. Sjedinjene Države imaju jak interes da EU nastavi proširenje u jugoistočnoj Evropi.

POBJEDA: Da li će biti novog pokušaja Rusije da destabilizuje region?

VILSON: Gotovo sigurno, ali nije vjerovatno da se odigra na potpuno isti način. Ruske obavještajne agencije su iznad svega prilagodljive i snalažljive. Lekcije koje smo naučili u Crnoj Gori su od velike pomoći i vrlo su poučne, ali jedini način da se osigura stabilnost je kroz dalju saradnju i oprez među saveznicima. Izgradnja otpornih demokratija i jačanje institucija i javne svijesti je pravi način kako ćemo se braniti u kombinaciji sa članstvom Crne Gore u NATO savezu i na kraju u Evropskoj uniji.

POBJEDA: Odnosi Srbije i Crne Gore su komplikovani. Jake riječi, pogotovo sa srpske strane, su realnost gotovo svakog dana. Kako vidite odnose dvije zemlje i da li prepoznajete ruski uticaj i u ovoj situaciji?

VILSON: Srbija i Crna Gora treba da budu prirodni partneri i saveznici. Ovo zahtijeva uzajamno poštovanje, dobru volju i prihvatanje suvereniteta svake države. Samo Rusija ima interes da ometa proces pomirenja i saradnje u regionu. Normalizacija uloge Srbije u regionu, uključujući i putem sporazuma sa Kosovom, doprinijeće uklanjaju barijera i boljim odnosima u cijeloj regiji.

Portal Analitika