Društvo

PRESS konferencija povodom završnih aktivnosti u okviru RiTour projekta

Aktivnosti na RiTour projektu, koji je dio Interreg EU IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska -  Bosna i Hercegovina – Crna Gora, na kojem je Turistička organizacija Glavnog grada – Podgorice partner zajedno sa institucijama iz Splita, Solina i Mostara u završnoj su fazi.
PRESS konferencija povodom završnih aktivnosti u okviru RiTour projekta
Portal AnalitikaIzvor

Tim povodom, danas su na Press konferenciji u Podgorici predstavljeni i rezultati projekta.

„Cilj ovog projekta je valorizacija kulturne i prirodne baštine, te njihovo stavljanje u funkciju održivog turizma na područjima koje karakterišu rijeke Morača, Jadro i Buna, a duž kojih se nalaze vrijedna kulturna nasljeđa, kao što je arheološko nalazište Duklja nadomak Podgorice, Dioklecijanov akvadukt u Solinu, tvrđava Stjepan-grad u blizini Mostara. Turistička organizacija Podgorice organizovala je danas Regionalnu kajak regatu u svrhu promocije aktivnog odmora i sportskog turizma“ istakla je Sanja Stupar, projekt menadžer na RiTour projektu.

Direktorica Turističke organizacije Podgorica, Tatjana Popović, istakla je zadovoljstvo povodom uspješne implementacije ovog projekta u Podgorici imajući u vidu da će to doprinijeti i u svim budućim aplikacijama.

„Kroz ovaj projekat, ostvarili smo uspješnu saradnju sa svim partnerima na projektu, razmijenili iskustva koja su nam pomogla da i naš turistički proizvod postane reprezentativniji i prepoznatljiviji na tržištu“, istakla je Popović.

Kroz RiTour projekat u Podgorici su urađeni sljedeći radni paketi:
-    Edukacija turističkih vodiča specijalizovanih za teritoriju Glavnog grada;
-    Nabavka i instalacija interaktivnih ekrana sa objedinjenom turističkom ponudom grada na dvije lokacije u Podgorici;
-    Uređenje i opremanje mobilijarom arheološkog lokaliteta Duklja u cilju turističke valorizacije i prezentacije;
-    Organizacija Regionalne regate u kajaku i dodatna afirmacija vodnih potencijala grada.

„Trenutno je u fazi izrade posljednji radni paket, a odnosi se na Strategiju turističkog razvoja Podgorice kao glavnog grada, što će dati potpuno nove smjernice za dalji turistički razvoj našeg grada, kao i izgradnju brenda Podgorice kao turističke destinacije“ zaključila je Popović.

Press konferenciji su prisustvovali i partneri iz Mostara, Solina i Splita.

Ramiz Bašić, viši savjetnik Turističke Zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona istakao je da su oni učešćem i aktivnostima na ovom projektu željeli doprinijeti povećanju turističkog prometa kroz unaprjeđnje turističkog proizvoda. 

„Projekat je povezao, ono što se na početku činilo neobičnim, tri urbane turističke destinacije koje svoju budućnost vide na kraškim rijekama, i to smo svakako željeli naglastiti, kroz turističke aktivnosti na rijekama Jadro, Morači i Buni, kroz turistički razvoj i njegovanje prirodne baštine koju nesumnjivo posjeduju rijeke Jadranskog sliva“ istakao je Bašić.

Ante Vukasović, iz JU RERA za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, kao vodeći partner na projektu, istakao je da je naglasak ovog projekta bilo afirmacija prekogranične saradnje u cilju turističke valorizacije, te da smatra da su uspjeli u namjeri.

„Zadovoljstvo je danas biti u Podgorici, učestvovali smo na Regionalnoj kajak regati Podgorica 2019 u organizaciji Turističke organizacije Podgorica, i vjerujem da će ovakvi projekti i događaji postati tradicionalni u svakom od naših gradova“, zaključio je Vukasović.

 „Na kraju ovog projekta želimo napraviti jedan značajan strateški dokument tri države, tri grada, a koji bi omogućio da se ova saradnja nastavi u budućnosti, te da zajedno organizujemo i neke slučne projekte, a kroz to i unaprijedimo turističke ponude gradova  Podgorice, Splita, Solina i Mostara“, istakla je Ivana Marić, šefica službe za gospodarstvo grada Mostara.
 

Portal Analitika