Svijet

Bolsonaro obrisao uvrjedljiv komentar na račun Brižit Makron

Predsjednik Brazila Žair Bolsonaro obrisao je s Fejsbuka uvrjedljiv komentar na račun francuske prve dame Brižit Makron da bi se "izbjegle pogrešne interpretacije", naveo je njegov portparol.
Bolsonaro obrisao uvrjedljiv komentar na račun Brižit Makron
Portal AnalitikaIzvor

"Da bi se izbjegle pogrešne interpretacije, komentar je obrisan s društvene mreže", rekao je novinarima Otavio do Rego Baroš.

Bolsonaro je u nedjelju komentarisao objavu na Fejsbuku čija svrha je bila ruganje izgledu Brižit Makron.

On je potom pokazao znake popuštanja i naveo da je Brazil "otvoren" za finansijsku pomoć od 20 miliona dolara za borbu protiv požara u Amazoniji, što je do tada odbijao.

Ipak, juče se vratio na staru poziciju, tražeći da francuski predsjednik Emanuel Makron "povuče riječ" nakon što je optužio Bolsonara da ga je lagao i što je "relativizovao" suverenitet Brazila nad Amazonijom, veoma osjetljivim pitanjem za Brazil u kom se nalazi skoro 60 odsto najveće tropske prašume na svijetu.

Sastanak amazonskih zemalja u septembru

Bolsonaro je danas najavio i da će se amazonske zemlje sastati u septembru da bi razgovarale o zaštiti i razvoju tog regiona koji već više nedjelja pogađaju razorni požari.

Lideri amazonskih zemalja, osim Venecuele, sastaće se 6. septembra da bi "došli do sopstvene jedinstvene strategije za očuvanje životne sredine ali i održiva istraživanja u regiona", rekao je Bolsonaro poslije sastanka sa čileanskim predsjednikom Sebastijanom Pinjerom. Ta konferencija će se održati u Kolumbiji.

Predsjednik Brazila nastavio je, međutim, lični sukob s Makronom, optuživši ga da se predstavlja kao "jedina osoba" zabrinuta za životnu sredinu.

Portal Analitika