Region

Zvorničanin prevozio milione za hrvatskog El Čapa

Siniša Čuturić (25), iz Zvornika, osumnjičeni član kriminalne grupe narko-bosa Majka Dokovića (60), u medijima nazvanog "hrvatski El Čapo", uhapšen je na osnovu međunarodne potjernice koju je za njim raspisao Interpol u Zagrebu. Kako je potvrđeno za "Novosti", Čuturića su u Branjevu kod Zvornika u utorak locirali i uhapsili pripadnici PS Kozluk.
Zvorničanin prevozio milione za hrvatskog El Čapa
Večernje novostiIzvor

- Provjerama kroz raspoložive evidencije, utvrđeno je da je NCB Interpol Zagreb raspisao međunarodnu potjernicu za njim. Nakon obrade, osumnjičeni će biti predat u nadležnost Suda BiH - saopštio je PU Zvornik.

Kako saznaju Novosti, Čuturiću se na teret stavlja da je bio član međunarodne kriminalne grupe koja se bavila švercom narkotika iz Južne Amerike u Evropu.

Na čelu grupe bio je Majkl Doković, koji se tereti za šverc čak 600 kilograma kokaina, vrijednog oko 18 miliona eura. Doković je u maju uhapšen u Bazelu u Švajcarskoj, nakon što je policija otkrila da su pomenutu drogu čarter-letom iz Urugvaja prevezli u Švajcarsku.

S njim su uhapšena još dvojica saradnika, među kojima i pilot. Istraga protiv Dokovića vođena je više od godinu dana i u njoj su učestvovale policije Švajcarske, Hrvatske, Srbije, Francuske, Češke i Hongkonga, koje su tajno pratile i prisluškivale više članova ove kriminalne organizacije.

Na osnovu tog praćenja, Siniša i njegova sestra Nevenka Čuturić su u oktobru prošle godine zaustavljeni na graničnom prelazu Bregana, između Slovenije i Hrvatske, u "mercedesu B200", u kome je otkriveno 1.000.000 eura. Navodno su iz Antverpena u Belgiji putovali za Srbiju. Novac im je oduzet, ali su oboje pušteni na slobodu uz prekršajnu prijavu.

Hrvatski mediji pisali su o tome da su oboje ubrzo povezani s Dokovićem, te da je Nevenka s njim bila u ljubavnoj vezi. Prije mjesec dana ona je ponovo uhapšena u Srbiji zajedno sa Draženkom Letićem, zbog sumnje da su za "hrvatskog El Čapa" prenosili novac.

Droga je čarter letom prevezena iz Urugvaja u Švajcarsku

Nakon hapšenja, Čuturić je u srijedu prevezen u Sarajevo, gdje će biti izveden pred Sud BiH radi daljeg postupka ekstradicije. Ročište u srijedu nije bilo zakazano, a više detalja znaće se nakon njegovog pojavljivanja pred sudom.

Budući da se radi o državljaninu BiH, pitanje je da li je njegovo izručenje Hrvatskoj uopšte moguće. Nije isključeno da će, zbog državljanstva BiH, Čuturić ubrzo biti pušten na slobodu.

"Novosti" su stupile u kontakt i sa Čuturovićevom porodicom, ali čim smo pojasnili da zovemo zbog Sinišinog hapšenja, kratko nam je rečeno: "Nemamo komentar".

PROMENA IDENTITETA

Nakon hapšenja u Švajcarskoj, zagrebački "Jutarnji list" je objavio da je Majkl Doković svojim kriminalnim poslovima rukovodio iz vile u Zagrebu.

List navodi da je Majkl rođen u Podgorici kao Iljmija Frljučkić, te da je koristio više identiteta. Sredinom devedesetih živeo je u SAD i koristio imena Majkl Bugati i Majkl Ilirijani, dok se u posljednje vrijeme predstavljao kao Živko Jović i Radovan Trzin.

O Majklu Dokoviću 2003. godine pisao je i američki "Njujork tajms", i to kao o osobi bliskoj albanskoj i jugoslovenskoj mafiji.

Portal Analitika