Iberostar: U more se izliva prečišćena tehnička voda

Nakon jučerašnjeg pisanja medija o izlivanju fekalija u more kod hotela u Njivicama saopštenjem su se oglasili iz kompanije Iberostar Herceg Novi.
Radio Jadran
Radio Jadran
Radio JadranIzvor

„Informacije iznesene u medijima nijesu istinite niti su u skladu sa implementiranim procedurama Hotela Iberostar Herceg Novi“, kazali su iz hotela u Njivicama.

<<<(VIDEO) Elitni hotel u Njivicama ispušta fekalije u more<<<

Navode da hotel posjeduje, kako kažu, najnoviji sistem bioseptičkog tretmana fekalne kanalizacije.

„Sistem je REDI/ISEA sertifikovan prema standardu ISO 14001:2015, ISO 9001:2015 sa 3 ciklusa obrade prije ispustanja:

I Predciklus podrazumijeva izdvajanje sedimentnih organskih i neorganskih cvrstih materija iz separatora ulja i voda iz kuhinje, soba i toaleta;

II Proces je anaerobni gdje se pomocu bakterija razgradjuje preostali dio;

III Proces je dezinfekcija sodijum hipohloritom prije ispustanja“, objašnjavaju iz Iberostara.

Naglasili su da je sistem je potpuno funkcionalan tako da se ispušta tehnička voda, dok se čvrsti otpad prazni od strane komunalne organizacije jednom sedmično ili češće u slučaju potrebe.

Dodaju da se samim tim taj dio ni u kom slučaju ne ispušta u more i ističu da je sva potrebna dokumentacija sa atestima dostupna u hotelu.

„Predstavnici Komunalne Inspekcije su izvrsili uviđaj, nakon pregledane dokumentacije i sistema nisu detektovali neregularnosti sistema prečišćavanja niti izrekli sankcione mjere bilo koje vrste. Ukazano je na potrebno izdavanje Vodne dozvole od strane odgovornog resora čemu ce se pristupiti u najkracem roku – navodi se na kraju saopštenja Iberostar-a Herceg Novi“, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika