Politika

Koprivica i Šaranović u Odboru za reformu izbornih zakona

Poslanici Demokrata, Momo Koprivica i Danilo Šaranović, izabrani su večeras na vanrednoj sjednici Skupštine Crne Gore, većinom glasova poslanika, za članove Odbora za reformu izbornog zakonodavstva.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Portal AnalitikaIzvor

Njihov izbor podržali su poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) i Klub poslanika manjinskih partija, dok su Socijaldemokrate (SD) bile uzdržane.

Poslanici opozicije nijesu glasali.

2308glasanje

Tokom burne, višečasovne rasprave, poslanici SD-a i opozicije bili su jedinstveni u mišljenju da odluka da se u Odbor za reformu izbornog zakonodavstva izaberu dva poslanika Demokrata, nije u skladu sa odlukom o formiranju tog skupštinskog tijela, jer jedno mjesto u Odboru treba da pripadne Posebnom klubu poslanika.

Opozicionari su nekoliko puta tražili od predsjedavajućeg pauzu i zakazivanje sjednice Administrativnog odbora, da bi se Posebnom klubu dalo mjesto koje mu pripada.

Predsjednik Administrativnog odbora, Luiđ Škrelja, rekao je da to tijelo juče nije odbilo zahtjev šefa Posebnog kluba, Aleksandra Damjanovića, da uđe u Odbor, već da se o njemu nijesu izjašnjavali jer nije bio predmet rasprave.

TOK SJEDNICE:

Marta Šćepanović iz DPS-a je, kao izvjestilac Administrativnog odbora, saopštila da je to skupštinsko tijelo juče podržalo imenovanje Koprivice i Šaranovića, zato što želi da se započne pravi rad u Odboru.

Poslanik Bošnjačke stranke, Ervin Ibrahimović, pozdravio je odluku Demokrata da se uključe u rad tog skupštinskog tijela i rekao da će glasati za imenovanje njihovih poslanika.

SD neće podržati Koprivicu i Šaranovića

Boris Mugoša iz SD-a rekao je da ta stranka, u formalnom smislu, ne može podržati odluku o imenovanju predstavnika Demokrata.

„Ona nije u saglasnosti sa odlukom o formiranju Odbora, koja jasno definiše da svakom klubu poslanika pripada jedno mjesto u Odboru. Demokratama, po ovoj odluci, pripada jedno mjesto, sem ako im koalicioni partneri s lokalnog nivoa, Demokratski front (DF), nisu ustupili jedno mjesto. To je formalni razlog. Drugi razlog zbog čega ćemo biti uzdržani je suštinski: nema volje i želje pojedinih da rade na problematici izbornih zakona. Ko bude u Odboru, neće više moći da obmanjuje javnosti da bojkotuje parlament“, istakao je on.

Damjanović: Ovo je jedna od najvećih prevara

Nezavisni poslanik i šef Posebnog kluba, Aleksandar Damjanović, smatra da je biranje dvojice poslanika Demokrata u Odbor – nezakonito.

„Suština je u broju koji treba da donese predlog izbornog zakonodavstv – 11 od 14 poslanika. Iz ovog procesa isključeno je sedam parlamentarnih partija. To je pravno nasilje, podmukla namjera i politička prevara. Nadam se da kolege iz SDP-a i kolega nezavisni poslanik, Rudović, neće dati legitimitet ovakvom načinu rada Odbora“, poručio je Damjanović.

On je ocijenio da je „ovo jedna od najvećih prevara koja se desila u parlamentu“.

„Jučerašnje pismo Demokrata Administrativnom odboru, u kojem se denunciraju kolege iz Posebnog kluba i u kojem se kaže da nismo opozicija – to je najprljavija podmetačina koju pamtim otkad sam u parlamentu“, smatra Damjanović.

Konjević: Dati jedno mjesto Posebnom klubu

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Raško Konjević, tražio je pauzu i zakazivanje sjednice Administrativnog odbora, da bi se Posebnom klubu poslanika dalo jedno mjesto u Odboru.

„Do dobrog dijaloga ne možemo doći na ovoj vrsti prevare. Ne zamjeram kolegama iz Demokrata što su dostavili dopis u kojem traže dva mjesta. Ako ste vi iz DPS-a za dijalog, nemojte da se stekne pogrešan utisak da želite da favorizujete nečiju poziciju u Odboru“, rekao je Konjević.

Knežević: Potvrda braka DPS-a i Demokrata

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Milan Knežević, rekao je da će se večeras potvrditi „jednopolni politički brak DPS-a i Demokrata“.

Knežević je rekao da Demokrate moraju da uđu u Odbor „jer su ucijenjeni plagistarskim radovima, fiktivnim fakutrama i nekim sumnjivim fotografijama“.

Nikolić: Interes DPS-a je da Odbor radi

Andrija Nikolić iz DPS-a smatra da je za državu veoma bitno da postoji dijalog između vlasti i opozicije, ali i unutar same opozicije.

„Ne moramo mi s vama da razgovaramo o izbornim zakonima. Mi to moramo da činimo zbog građana, EU i procesa koji traže evropeizaciju i demokratizaciju Crne Gore. Svađe unutar opozicije štete vama, a nama i te kako odgovaraju. Želimo da izađemo pred građane i kažemo da smo zajednički stvorili izborne uslove. Naš je državni interes da Odbor radi i da u njemu budu svi predstavnici iz opozicije“, naveo je on.

Njegova partijska koleginica, Aleksandra Vuković, kazala je da bi građani „trebalo ozbiljno da se zamisle o neozbiljnosti opozicije“.

DPS je sve vrijeme radio na izbornim zakonima i čekamo da nam se konačno pridružite kako bi ojačaili povjerenje u izborni proces“, dodala je ona.

Krivokapić o Demokratama: Sujeta dječjih politika, radili iza leđa opoziciji

Poslanik SDP-a, Ranko Krivokapić, rekao je da sve što se dešava ovih dana nije krivica DPS-a, „već jedne opozicione partije, koja iza leđa svih ostalih plaća svoje greške i prevare prema međunarodnoj zajednici“.

„Nema potrebe da provodimo sate ovdje. Jedan poslanik kluba, Saša Damjanović, koji hoće da radi u Odboru, dobio je to mjesto, da bi sad sujete dječjih politika imale dva, za koje niko neće znati ko su“, kazao je Krivokapić.

On je naglasio da DPS ne mora prihvatiti tehničku vladu, ali da mora prihvatiti da razgovara o njoj.

„Neozbiljno je bježati od toga. Bojkot izbora je stavljanje na probu svega što imamo. Upozorvam vas, imamo još vremena“, podvukao je Krivokapić.

Marina Jočić iz DF-a je, govoreći o poslanicima Demokrata, Koprivici i Šaranoviću, rekla da su DPS-u potrebni ljudi koji nemaju pojma o izbornim zakonima.

Poslanik DF-a, Nebojša Medojević, izjavio je da se izborne krađe DPS-a mogu spriječiti „zaustavljanjem Vlade DPS-a i Agencije za nacionalnu bezbjednosti na mjesec dana, da ne rade ništa“.

Predrag Bulatović iz DF-a rekao je da se zahtjevima Demokrata za ulazak u Odbor, eliminiše mogućnost formiranja tehničke vlade.

DF, kako je dodao, suspendovao rad u Odboru, te da će naknadno odlučiti da li će preduzeti neke druge mjere.

Škrelja: Administrativni odbor postupio ispravno

Poslanik DPS-a i predsjednik Administrativnog odbora, Luiđ Škrelja, rekao je da niko nije odbio zahtjev Aleksandra Damjanovića, već da se o njemu nisu izjašnjavali juče. On je pročitao izjavu koju je Damjanović dao agenciji Mina, a u kojoj je nezavisni poslanik rekao da će o učešću u radu Odbora odlučiti nakon sjednice Skupštine, kad budu, kako je naveo, imali bilans sjednice.

„Tako da je Admanistrativni odbor postupio u skladu s onim što je bio predmet rasprave“, podvukao je Škrelja.

Rudović: Izborni zakoni da ujedine opoziciju

Nezavisni poslanik Neđeljko Rudović, smatra da su izborni zakoni tema koja treba da okupi kompletnu opoziciju.

„Jer onda DPS ne može da ignoriše legitimne zahtjeve opozicije. Bolje je da uložimo sve što imamo, da dođemo do izbornih zakona i ukupnog ambijenta za održavanje iole prihvatljivih izbora“, poručio je on i dodao da svim poslaničkim klubovima treba omogućiti učešće u radu Odbora.

Poslanik DPS-a, Predrag Sekulić, rekao je da opozicija ne treba da krivi njegovu partiju za svoje izborne neuspjehe.

„To što imate, raspravite između sebe“, kratko je kazao on.

Opozicija smatra da je Poslovnik prekršen

Poslanik DF-a, Predrag Bulatović, zatražio je na početku današnje sjednice od predsjednika parlamenta, Ivana Brajovića, objašnjenje kako je i na osnovu čega zakazao današnju sjednicu.

„Pogažen je Poslovnik jer postoji dogovor DPS-a i Demokrata, da se dva člana te stranke (Demokrata) izaberu u Odbor za reformu izbornog zakonodavstva“, smatra Bulatović.

Brajović je odgovorio da izbor i imenovanja ne bi trebalo da se vrše na vanrednom zasjedanju, ali da postoji dovoljan broj predlagača.

Aleksandar Damjanović ocijenio je takođe da je prekršen Poslovnik, da bi se dvojica poslanika Demokrata „ugurali na silu, bezakonjem, u Odbor za reformu izbornog zakonodavstva“.

„Predlagač izbora i imenovanja ne može biti 27 poslanika; predlagač je Administrativni odbor koji nema 27 poslanika. U ovom trenutku moguće je da 27 poslanika bilo kojih partija – ili jedne partije – stavi predloge za bilo koje imenovanje i izbor, koje nije u ingerenciji poslanika, već skupštinskih tijala. Dva člana Poslovnika notorno su prekršena, da bi se na silu, pravnim nasiljem, do kraja sproveo jedan prljavi dogovor koji je ovdje sklopljen“, istakao je Damjanović.

Raško Konjević takođe smatra da je Poslovnik prekršen.

Slaven Radunović iz DF-a kazao je da prva tačka dnevnog reda današnje sjednice (dopuna Zakona o poreskoj administraciji) nije važna.

„Poenta je da se na dnevni red ugura druga tačka (izbor i imenovanja), da bi se promijenili odnosi između pojednih partija u opoziciji i DPS-a. Ako ostane ovako kako je DPS dogovorio s Demokratama, postojaće dovoljna većina u Odboru da se može izglasati svaka odluka“, uvjeren je on.

Portal Analitika