Region

Djeca iz Čačka završila na pedofilskom sajtu u Ukrajini

Prije nego što na društvenim mrežama objavite fotografiju svog nagog djeteta na plaži, razmislite o tome da bi ona mogla da završi na pedofilskim sajtovima. I to sa njegovim imenom i prezimenom. To se već nekoliko puta dešavalo djeci u Srbiji.
Djeca iz Čačka završila na pedofilskom sajtu u Ukrajini
Portal AnalitikaIzvor

Jedan od načina pribavljanja ovakvih nedozvoljenih sadržaja sa interneta je i tzv. skriveni net ("DarkNet"), koji je paralelan uobičajenom internetu, ali za koji je potreban poseban softver za pristup. Kada se jednom pristupi, pretraživanje veb-stranica je isto kao i na standardnom pregledaču, s tim da su tu razvijena crna tržišta za ilegalne aktivnosti, pa i trgovina pornografskog sadržaja sa maloljetnicima kao glavnim akterima. 

Djeca iz Čačka na pedofilskim sajtovima u Ukrajini

Na ovo ukazuje Igor Jurić, osnivač Fondacije “Tijane Jurić”. Kako je nedavno ispričao za RTS, na dva pedofilska sajta čiji su serveri u Ukrajini otkrivene su fotografije djece iz Čačka. Čak i po načinu pretrage na sajtu, može se, kako je naveo Jurić, navesti ime grada, ime i prezime djeteta, koja su fotografisana potpuno naga. Sve to zavisi od toga kako su roditelji postavili fotografije na Instagram ili Fejsbuk.

- Ukoliko su roditelji, otac ili majka postavili fotografiju na kojoj piše, na primer, Marko Marić, Čačak, deset godina, oni tako sa tim podacima i okače fotografiju - objasnio je Jurić.

Fotografije se prodaju za 10 do 50 centi, eksplicitniji materijali i skuplje

Kakvo je to crno tržište? Prema riječima Jurića, crno tržište na kojima pedofili prodaju ukradene fotografije djece sa društvenih mreža postoji već dugi niz godina, međutim u Srbiji se tek sada počelo govoriti o tome.

- Po onome za šta mi imamo dokaze, fotografije se prodaju za 10 do 50 centi. Određene fotografije i video-materijali na kojima se može videti seksualno zlostavljanje dece se prodaju mnogo skuplje i dostižu cijenu i do 200-300 evra - kaže za „Blic“ Jurić.

Prema njegovim riječima, ovo tržište je veliko, te se u okviru njega obrće mnogo novca.

- Prema tvrdnji Inhopa, čiji smo član, postoje ozbiljne indicije da je ovo tržište po obrtu novca odmah posle trgovine narkoticima. Trenutno najviše takvih sajtova ima u Ukrajini i sa tih sajtova smo i mi uspeli doći do materijala na kojima su deca iz Srbije, ali naravno, serveri se često nalaze i u Velikoj Britaniji, Australiji i u drugim zemljama - kaže naš sagovornik.

 

Portal Analitika