Politika

Predložili Koprivicu i Šaranovića za članove Odbora

Administrativni odbor predložio je danas poslanike Demokrata, Moma Koprivicu i Danila Šaranovića, za članove Odbora za reformu izbornog zakonodavstva. Za ovu odluku glasalo je šest poslanika vladajuće koalicije. Članstva u Odboru razriješen je Miodrag Lekić iz Kluba poslanika SNP - Demos, koji je podnio ostavku na sjednici parlamenta 31. jula. Vanredna sjednica Skupštine na kojoj će se raspravljati o imenovanjima članova Odbora, zakazana je za sjutra.
Foto: Portal Analitika
Foto: Portal Analitika
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Administrativnog odbora Luiđ Škrelja, rekao je da je Posebni klub poslanika predložio šefa kluba, Aleksandra Damjanovića, za člana Odbora, ali da se o tome nije moglo raspravljati danas, jer je u pitanju nastavak prethodne sjednice.

Nezavisni poslanik Janko Vučinić saopštio je da predstavnici Posebnog kluba neće da budu nijemi posmatrači u Odboru, već da žele preko svog člana da učestvuju u donošenju odluka. On je zahtijeva da se Administrativni odbor danas izjasni o njihovom predlogu.

Milutin Đukanović iz Demokratskog fronta (DF) ocijenio je da je Posebni klub nedvosmisleno opozicioni i da mu pripada jedno mjesto u Odboru. Poručio je da će DF podržati Damjanovića.

DF je zamrzno učešće u Odboru, a u narednom periodu će odlučiti kako i da li će uopšte ušestvovati u njegovom radu“, rekao je Đukanović.

Škrelja je ponovio da je današnja sjednica nastavak prethodne, sa utvrđenim dnevnim redom.

„Nema mjesta da se raspravlja o prijedlogu koji je stigao neposredno pred nastavak sjednice. Danas odlučujemo o razrješenju jednog i izboru dva poslanika u Odbor. O Damjanovićevom izboru ćemo na nekoj drugoj sjednici“, naveo je on.

Vučinić mu je odgovorio da se ponaša kao da je Administrativni odbor njegov.

Milun Zogović iz DF-a smatra da se danas desila „još jedna predstava DPS-a i Demokrata“.

„Kada su Demokrate slale predlog neposredno pred sjednice, to gospodinu Škrelji nije bio problem. Danas se opozicija dijeli na podobnu i nepodobnu. Svaki klub ima pravo na jednog predstavnika. Zašto se Demokratama pokušavaju dodijeliti dva mjesta?“, pitao je on.

2208administrativniodbor2

Škrelja je rekao da poslanici DF-a brane pravo Posebnog kluba, a pritom zamrzavaju rad u Odboru.

„Da li je vaš cilj blokada rada ovog odbora ili želite da se ovaj posao završi?“, upitao je on.

Milutin Đukanović tvrdi da su poslanici vlasti 31. jula prije ponoći htjeli, mimo opizicije, da imenuju dva člana Odbora.

„Ovo je klasični teror nad zakonom, poslanicima i Ustavom“, naglasio je on, nakon čega su poslanici DF-a napustili sjednicu.

Šćepanović: DPS će tražiti da i Damjanović bude u Odboru

Marta Šćepanović iz Demokratske partije socijalista (DPS) kazala je da će njena stranka podržati predlog Kluba poslanika Demokrata, da se Momo Koprivica i Danilo Šaranović izaberu za članove Odbora.

DPS se slaže sa mišljenjem da Posebni klub može biti opozicioni, ali i ne mora. DPS će inicirati rješenje da i Damjanović bude član, čak i ako to bude zahtijevalo izmjenu odluke o osnivanju Odbora. Ako, naravno, Damjanović ostane pri odluci da želi da učestvuje u radu Odbora“, naglasila je ona.

Janko Vučinić rekao je da je priča poslanice DPS-a licemjerna.

„Takav ustupak nama od DPS-a ne treba. Da zaista želite da taj Odbor radi kako treba, glasali bi danas za kolegu Damjanovića“, kazao je Vučinić koji je nakon toga napustio sjednicu.

Podsjetimo, poslanici Demokrata, Momo Koprivica i Danilo Šaranović, nijesu 31. jula izabrani u Odbor, jer Administrativni odbor nije završio raspravu o njihovom imenovanju do ponoći, kada je moralo da se okonča proljećno zasjedanje Skupštine

Predviđeno je da Odbor ima 14 članova, od kojih će jednu polovinu činiti opozicioni, a drugu poslanici iz vladajuće većine.

Među sedam opozicionih članova u Odboru, trojica su poslanici DF-a, i to Strahinja Bulajić, Predrag Bulatović i Branka Bošnjak. Opoziciju predstavljaju i Raško Konjević iz Socijaldemokratske partije (SDP) i Neđeljko Rudović ispred Kluba SNP-Demos.

Portal Analitika