Košarka

FIBA: Crna Gora je 23. favorit

Fiba je objavila novu listu favorita za Svjetsko prvenstvo, a svega deset dana prije početka Mundijala, naša selekcija se nalazi na 23. mjestu
FIBA: Crna Gora je 23. favorit
Portal AnalitikaIzvor

Pri dnu tabele ispred naših košarkaša bolje su rangirane reprezentacije Novog Zelanda, Japana, Češke, Kanade, Poljske, dok se iza nas nalazi Iran, Senegal, Angola, Koreja, Jordan...

Prema Fibinoj listi najveći favorit je košarkaška reprezentacija Srbije. Najjači argument za stavljanje Srbije za favorita na SP je što su bez Nikole Jokića pobijedili Grčku sa Janisom Adetokumbom, MVP-jem NBA lige, pred 18.000 grčkih navijača.

Desetkovani otkazima Amerikanci su sada "broj dva", dok su treći favorit pred SP Španci. Grci su "pali" na peto mjesto iza Francuske.

Protiv SAD je i tradicija, nikad nisu osvojili SP u Aziji, a nijedna reprezentacija u istoriji nije tri puta uzastopno bila prvak svijeta.

Španci su izgubili od SAD u avgustu, ali se mora uzeti u obzir fenomenalan spoljni šut Amerikanaca 11/19, a potrebno je i vrijeme da se uigraju prve zvijezde "Crvene furije".

Francuzi su dobili nekoliko jakih rivala u test mečevima (Argentinu, Crnu Goru i Brazil), a selektor Brazilaca Aco Petrović je čak izjavio da "Trikolori" mogu da pobijede i SAD.

Grci su i dalje prezendenti na finale sa Janisom, ali je osjetan izostanak Kostasa Slukasa. Osim toga, poraz od Srbije pred prepunom OAKA arenom bi mogao da utiče na samopouzdanje ove selekcije.

U prvih deset FIBA liste po trenutnoj snazi su još Litvanci koji ređaju poraze tokom priprema, Argentina, Rusija, Australija i Brazil. U drugom, tačnije trećem planu su Njemačka, Turska i na tek 13. poziciji Italija.

Kompletnu listu možete pogledati OVDJE.

 

Portal Analitika