Fudbal

Rasizam engleska boljka

Engleski reprezentativci, stručni štab, mediji, čak i tadašnja britanska premijerka Tereza Mej, danima su uveličavali priču o rasizmu na meču sa Crnom Gorom odigranom 25. marta u Podgorici i tražili žestoku reakciju i kaznu od Evropske fudbalske unije (UEFA).
Rasizam engleska boljka
PobjedaIzvor

Engleski reprezentativci, stručni štab, mediji, čak i tadašnja britanska premijerka Tereza Mej, danima su uveličavali priču o rasizmu na meču sa Crnom Gorom odigranom 25. marta u Podgorici i tražili žestoku reakciju i kaznu od Evropske fudbalske unije (UEFA).

Sporadično (ali svakako neprihvatljivo) oponašanje majmunskih krika upućenih tamnoputim igračima Deniju Rouzu, Rahimu Sterlingu i Kalumu Hadson-Odoiju bila je glavna tema na Ostrvu, sa kojeg su stizale poruke kako bi igrači u sličnim situacijama trebalo da odbiju da nastave meč i u kojima je Crna Gora označena kao država gdje je rasizam gotovo redovna pojava.

Englezi su, međutim, tada ko zna koji put zaboravili da prvo pogledaju u svoje dvorište, u kojem rasizam u sportu, naročito u fudbalu, zaista jeste - redovna pojava. Ako ništa drugo, mnogo redovnija nego kod nas.

Posljednji primjer su rasističke uvrede upućene fudbaleru Mančester junajteda Polu Pogbi na društvenim mrežama nakon što je promašio penal u remiju sa Vulverhemptonom u ponedjeljak (1:1).

MEGVAJER: ODVRATNO

Njegov saigrač Hari Megvajer pozvao je kompanije koje upravljaju društvenim mrežama da reaguju.

„Odvratno. Društvene mreže moraju da urade nešto povodom svega. Svaki otvoreni nalog treba da bude verifikovan brojem pasoša ili vozačke dozvole. Zaustavimo ove patetične trolove da putem brojnih naloga vrijeđaju ljude“, poručio je Megvajer preko Tvitera.

Još jedan fudbaler Junajteda, Markus Rašford, takođe je dao podršku francuskom vezisti, poručivši - ,,dosta je bilo“.

„Mančester junajted je porodica, a Pol Pogba ogroman dio te porodice. Napadnete li njega, napali ste sve nas“, napisao je Rašford na Tviteru.

Klub sa ,,Old Traforda“ oglasio se zvaničnim saopštenjem.

„Pojedinci koji su iznijeli ta stanovišta ne predstavljaju vrijednosti našeg velikog kluba i ohrabrujuće je vidjeti što velika većina naših navijača takođe to osuđuje na društvenim mrežama. Mančester junajted ima nultu toleranciju prema bilo kojem obliku rasizma ili diskriminacije i dugogodišnju posvećenost kampanji protiv toga kroz našu inicijativu ,,All red, all equal“. Radićemo na identifikaciji onih koji su uključeni u takve incidente i preuzeti najsnažniji način djelovanja koji nam je dostupan. Takođe, pozivamo vlasnike društvenih medija da preduzmu odgovarajuće mjere.

NEVIL: BOJKOT

Selektor ženske reprezentacije Engleske Fil Nevil, bivši igrač i trener Junajteda, predložio je da fudbaleri bojkotuju društvene mreže kako bi poslali ,,moćnu poruku“ da takva zloupotreba nije prihvatljiva.

„Ovo neće prestati tek tako. Moramo da preduzmemo drastične mjere u fudbalskoj zajednici.

Ministar sporta Najdžel Adams je poručio: „Prošlo je samo nekoliko sedmica fudbalske sezone, a opet smo svjedoci bolesnih primjera rasističkog zlostavljanja igrača. Bili smo jasni da vlasnici društvenih mreža moraju učiniti više i Vlada će uraditi svoj dio posla.

SVE VIŠE SLUČAJEVA

Humanitarna organizacija za borbu protiv diskriminacije u sportu ,,Kick It Out“ u julu je objavila izvještaj u kojem se navodi da su incidenti rasističke prirode povećani za 43 odsto u odnosu na prethodnu sezonu, odnosno da su zabilježena 274 slučaja, naspram 192 godinu ranije.

„Broj takvih postova od početka sezone još više ukazuje na to koliko diskriminatorsko ponašanje na internetu nema kontrolu. Takve poruke predstavljaju odvratno i neopravdano rasističko zlostavljanje, a bez neposredne i najjače moguće akcije broj takvih kukavičkih djela i dalje će rasti“, saopštio je ,,Kick It Out“.

Pol Pogba je treći igrač u sedam dana koji se našao na meti rasističkih napada zbog promašenog penala.

Prošle sedmice Čelzi je osudio ,,gnusne postove“ namijenjene Tamiju Abrahamu nakon promašenog odlučujuceg jedanaesterca u finalu Superkupa Evrope sa Liverpulom, dok je u nedjelju napadač Redinga Jaku Meite prijavio rasističko zlostavljanje nakon što u nadoknadi nije iskoristio priliku sa ,,bijele tačke“.

Portal Analitika