Turizam

U Tivtu 47 odsto više gostiju u odnosu na prethodnu sezonu

Najnoviji podaci Monstata za prvih šest mjeseci obrađenih statističkih podataka ukazuju da je  na teritoriji Tivta boravilo 47 odsto turista više u odnosu na isti period prošle godine, istakla je direktorica TO Tivat Gabrijela Glavočić. Kako je dodala, u poređenju sa istim periodom iz 2018. godine, ostvareno je 27 odsto više noćenja.
U Tivtu 47 odsto više gostiju u odnosu na prethodnu sezonu
Info Biro/Portal AnalitikaIzvor

U toj TO smatraju, kako je kazala Glavočić, da je ovako dobrim statistikama doprinijelo i odgovorinije i prijavljivanje gostiju od strane privatnih izdavalaca, s obzirom na to da je to najveći broj smještajnih kapaciteta na tivatskoj teritoriji.

“Ono što mogu da kažem o strukturi gostiju koji trenutno borave kod nas jeste da je posjeta veoma raznolika, imali smo najviše gostiju iz Rusije, iz regiona ali imali smo i određenih iznenađenja, a to su gosti iz skandinavskih zemalja, Belgije i Švedske. Imamo veliki broj gostiju iz Amerike, Njemačke Francuske i Australije. Svakog petka vršimo presjek stanja boravka gostiju na teritoriji opštine Tivat, i ovog petka zabiljezili smo 20% veći broj turista nego u prošloj godini”, navela je  Glavočić.

gabrijela-glavocic-direkotrica-to-tivatKako je istakla, špic sezone se pomjerio, pa su samim tim i njena predviđanja za postsezonski period optimistična.

“Mislim da će sama postsezona biti dobra, na to nam ukazuju i strukture gostiju koje očekujemo u tom periodu, kao što su gosti iz Kine, Mađarske sa kojima naši pojedini hoteli imaju već potpisane ugovore. Mi u TO Tivat u saradnji sa svim našim partnerima potrudili smo se i što se tiče animacije tog djela godine, tako da očekuje nas još mnogo toga, zaključno sa našim invent kalendarom koji traje do prvog novembra. Ono što bih htjela naročito da istaknem, su par značajnih manifestacija kao što su Tivat World Music festival, Balkansko prvenstvo u jedrenju, folklorni festival ‘Kolo bez granica’, Luštica Bay oktobar fest. Međutim, biće tu još mnogo regionalno i internacionalno poznatih koncerata i izvođača“, zaključila je Glavočić.

kristina-skanata-pr-porto-montenegraSezonom zadovoljni i u privatnom sektoru

Prema riječima PR-a Porto Montenegra Kristine Škanate, marina za super-jahte od 450 vezova, spektakularni hotel Regent, Life Style događaj u nautičkom naselju Porto Montenegro, kreiraju upečatljiv indentitet  tivatske marine.

“Ako govorimo o sezoni 2019 svakako akcentujemo da smo oborili rekorde o produkciji i proizvodnji različitih događaja, od spektakularnih regati do velikog britanskog benda Incognito, i najvećeg događaja ovog ljeta a to je zasigurno bio Polo spektakl”, rekla je Škanata.

Marina za super jahte i nautičko naselje Porto Montenegro, ističe ona, su destinacija  za svih 365 dana u godini.

“Ako govorimo o popunjenosti marine to je zasigurno na nivou prošle godine, i ako govorimo o tom kratkoročnom vezu na par dana kada jahte krstare Mediteranom i biraju za sidrište marinu Porto Montenegro na par dana, do onih koji su tu i koji su zakupili vez za cijelu godinu. Hotel Regent reflektuje zaista jednu dobru sezonu, a sa druge strane, mi smo otvorili novi rezidencijalni objekat Elena sa 50 novih jedinica. Popunjenost je veća od očekivane, svakim danom prođe preko desetine hiljada ljudi koji uživaju u čarima Marine”, navela je Škanata.

nemanja-cukovic-direktor-hotela-magnolijaTrend rasta gostiju u Tivtu prati i hotel Magnolija, kazao je direktor tog hotela Nemanja Ćuković.

“Iz godine u godinu imamo povećan broj gostiju, ova godina se ne razlikuje, njom smo veoma zadovoljni posebno pred-sezonom. To su neki parametri koje na osnovu dosadašnjeg rada možemo da konstatujemo. Imamo veoma dobre najave za oktobar, pošto septembar odavno ne smatramo post-sezonom, on je veoma dobar mjesec za turizam kod nas u Tivtu”, rekao je on.

Kako je istakao, ove godine primjetna je promjena u strukturi gostiju.

“Imamo veći broj gostiju iz Zapadne Evrope i Skandinavije. To su gosti koji u procentima posjećuju više naš hotel u odnosu na prošlu godinu. Imamo tradicionalno goste iz Srbije i Rusije, to je vjerovatno trend u cijeloj državi. Veoma smo dobro razmislili o cjenovnoj politici za ovu godinu, i mislim da smo napravili pravu stvar time što nijesmo dizali cijene u odnosu na prošlu godinu. Sama popunjenost hotela (90 odsto) nam daje za pravo da mislimo da je to bilo sasvim u redu”, zaključio je Ćuković.

djuro-matijevic-sea-port-apartmani-tivatĐuro Matijević iz Sea Point apartamana posebno pohvaljuje saradnju sa TO Tivat.

“Sea Point apartmani se nalaze u Tivtu, Donja Lastva u blizini mora. Posjedujemo kapacitet od 60 kreveta tj 15 apartaman. Imamo odličnu saradnju sa TO Tivat što se tiče boravišnih taksi, i pratimo sve događaje koji oni organizuju”, istakao je Matijević.
Većinu gosiju, prema njegovim riječima, čine strani državljani - U prvom redu iz Rusije, zatim Engleske i iz regiona.
“Poprilično smo zadovoljni, međutim gosti se manji broj dana zadržavaju jer odlaze da posjete i druge destinacije, ali trudili smo se da popunimo i sezonu i post-sezonu. Imamo najave za septembar, nešto oktobra i to je to - Već kreću najave za iduću godinu. Imamo stare goste, koji nam se uvijek vraćaju i koji su već bukirali za sledeću godinu. Svakog gosta odmah prijavljujemo TO i plaćamo boravišne takse jer je to naša obaveza, a i radi sigurnosti svakog gosta”, zaključio je Matijević.

 

Portal Analitika