Muzika

Cetinje: Sjutra koncert Moskovskog simfonijskog orkestra

Koncertom Moskovskog simfonijskog orkestra i solista Bojana Martinovića i Mirana Begića, u srijedu 21.avgusta u 21 čas, u Svečanoj sali „Ivan Crnojević“ Narodnog muzeja Crne Gore, biće završen XII Međunarodni festival umjetničke muzike „Espressivo“.  
Cetinje: Sjutra koncert Moskovskog simfonijskog orkestra
Portal AnalitikaIzvor

Moskovski simfonijski orkestar osnovan je 1989. godine. Od 2017. godine kada je mjesto muzičkog direktora preuzeo pijanista Ivan Rudin, značajno je proširio repertoar i započeo saradnju sa dirigentima i solistima. Orkestar je učestvovao na mnogim velikim svjetskim festivalima, a vrhunac protekle sezone bilo je učešće na svečanom otvaranju parka Zariadie i koncertne dvorane u Moskvi, kada je nastupao sa operskom divom Montserrat Caballe.

 

bojan-1

 

Pijanista Bojan Martinović rođen je 1981. godine na Cetinju. Potiče iz muzičke porodice. Kao izrazito darovit mladi pijanista 1996. godine primljen je na studije klavira na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi prof. Vladimira Bočkarjova, u čijoj klasi je diplomirao i magistrirao sa najvecom ocjenom. Tokom 2002 i 2003 usavršavao se na državnom Konzervatorijumu u Beču. Intezivno i sa velikim uspjehom nastupa i djeluje u okviru raznih kamernih ansambala i saradjuje sa brojnim domaćim i stranim umjetnicima. Nastupao je kao solista sa CSO, Banjaluckom filharmonijom i Cameartom academicom. Osnivač je klavirskog trija TRITONUS.

 

miran

 

Violinista Miran Begić rođen je 1975. u Podgorici. Debi sa Simfonijskim orkestrom imao je sa svojih 13 godina izvodeci koncert Feliksa Mendelsona u e-mollu. Muzičku akademiju je upisao u Podgorici, u klasi profesora Miroslava Rusina, a diplomirao na Cetinju, u klasi profesora Uroša Pešića. Magistarske studije iz violine kao i specijalizaciju iz kamerne muzike završio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod profesora Pavela Vernjikova i Erika Grinberga. Od 2001. godine nastupao je na preko 150 resitala u saradnji sa pijanistom Bojanom Martinovicem, sa kojim takodje djeluje u okviru klavirskog tria "TRITONUS".

Organizator Espressiva je Muzička akademija Cetinje uz podršku Univerziteta Crne Gore, Ministarstva kulture, Narodnog muzeja Crne Gore, Prijestonice Cetinje i Montenegroairlinesa.

Portal Analitika