Bar siguran grad: Kamere na 42 kritične lokacije

Prvi grad u Crnoj Gori u kome će biti postavljen video-nadzor na lokacijama koje su u Centru bezbjednosti definisali kao kritične je Bar.
Bar siguran grad: Kamere na 42 kritične lokacije
PobjedaIzvor

Grad pod Rumijom je Ministarstvo unutašnjih poslova odredilo za realizaciju pilot projekta “Bar Safe City” (Siguran grad) pa će uskoro na 42 mjesta biti postavljene nadzorne kamere.

Načelnik Centra bezbjednosti Veselin Magovčević objašnjava da Bar nije slučajno izabran, piše Pobjeda.

“Dešavanja u proteklom periodu, uz kompleksnu bezbjedonosnu situaciju, ukazuju da je Bar grad gdje su se prethodnih godina desila najteža krivična djela (protiv života i tijela) koja su ostala neriješena. To je i grad, koji je za razliku od drugih primorskih opština, posjećen i van turističke sezone, a prepoznat je po konstantnoj stopi kriminaliteta počev od devedesetih godina. Upravo ta dešavanja i analize koje su uslijedile, rezultirali su da je Bar određen za realizaciju pilot projekta ugradnje video-nadzora, a sve u cilju podizanja na viši nivo lične i imovinske sigurnosti građana i sveukupne bezbjednosti na ovom području”, objašnjava Magovčević.

Projektu Bar Safe City prethodio je niz sastanaka menadžmenta CB, opštine, kao i na nivou MUP-a.

“Prezentacija ideje zainteresovala je rukovodstvo kompanije M-tel, koja je, uvidjevši značaj projekta za dobrobit građana, ustupila kompletnu infrastrukturu na korišćenje bez nadoknade”, kaže načelnik CB Bar.

U međuvremenu dobijena je saglasnost Agencije za zaštitu ličnih podataka koja omogućava početak projekta videonadzora. Partner u projektu je i opština Bar.

Opširnije u Pobjedi.

Portal Analitika