Politika

DF: Crnogorski režim ušao u otvoreni obračun sa pravoslavnim vjernicima

– Da je crnogorski režim ušao u otvoreni obračun sa pravoslavnim vjernicima i tradicionalnom Crnom Gorom, pokazuje i današnja zabrana liturgije na Ivanovim koritima – ocjenjuju iz Demokratskog fronta (DF).
Ilustracija
Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

Kako su istakli, nakon niza poteza kojima je pokazana jasna namjera da se vrši tortura nad crkvom i vjernicima, danas je, kažu, diktatura otišla i korak dalje, ʼsramnom zabranomʼ održavanja liturgije na Preobraženje.

– Naredbu o zabrani izdao je ministar Mevludin Nuhodzić. Podsjećamo da režimska policija proteklih dana nije reagovala na divljanje albanskih ekstremista koji su upadali u manastir Beška i maltretirali monahinje, kao što su u Svaču kod Ulcinja podržavali one koji su sprječavali liturgiju i jurišali na mitropolita Amfilohija. Današnji atak na SPC u režiji policije i ministra Nuhodžića potvrđuje ono što je saopštavao DF – da su dešavanja u Beškoj, Svaču, tzv. zakon o slobodi vjeroispovijesti, incidenti na Ivanovim koritima, krstionici na Miholjskoj Prevlaci, itd. projekat u kome učestvuju dukljanski fanatici iz režima i dijela opozicije u dosluhu sa albanskim i bošnjačkim ekstremistima i da je to koalicija za obračun sa pravoslavnom Crnom Gorom – ističu iz DF-a.

Oni navode da je crnogorski režim ʼnakon služenja interesima pojedinih velikih sila danas postao marioneta Prištine, Zagreba i terorističkih vođa iz lažne države Kosovoʼ.

– Zato se danas desila i nova bruka – da teritorijom Crne Gore patrolira albanska policija, a za očekivati je da lično Nuhodžić i Veljović predaju raport vođi patrole. Glavna smetnja režimskom projektu izdaje i predaje Crne Gore su SPC, pravoslavni vjernici i političke snage koje se bore za vrijednosti tradicionalne Crne Gore i naših predaka, pa zato imamo kontinuirane napade na naše crkve i sveštenstvo – smatraju u ovom političkom savezu.

Iz DF-a upozoravaju da se vrh režima ʼopasno poigrava sa sudbinom Crne Goreʼ.

– Pravoslavni vjernici ne smiju da nasijedaju na provokacije, ali moraju biti spremni da štite svetinje i crkvu koja je i stvorila Crnu Goru. Na Trojičindanskom saboru u Podgorici jasno je iscrtan put kojim treba da idemo u cilju zaštite vjere i naroda i kako bi se zaustavilo dalje ponižavanje ove zemlje od strane onih koji su pravoslavlje označili kao neprijatelja i smetnju za svoje lične i nacionalne interese – zaključuju iz DF-a.

Portal Analitika