Svijet

Federer ne može da gradi vilu na Ciriškom jezeru

Slavni švajcarski teniser Rodžer Federer na obali Ciriškog jezera ima veliko imanje od 1,6 hektara i želi da na tom mjestu napravi objekat, ali sve je trenutno u fazi mirovanja jer lokalno stanovništvo Rapersvil Jone u kantonu Sent Galen vodi žestoku bitku sa gradskim vlastima da priobalni dio ostane javno dobro sa otvorenim pristupom za sve.



Federer ne može da gradi vilu na Ciriškom jezeru
Agencije/Portal AnalitikaIzvor

 "Zlatna obala", kako još zovu obale ovog jezera, zbog svoje atraktivnosti i ljepote privukla je mnoge poznate i bogate svjetske face koje su pokupovale brojne parcele, a mnoge od njih su i privatizovale prilaz vodi.

To je izazvalo pobunu stanovnika, koji, osim što ih, kako kažu, uznemiravaju horde turista, sada ne mogu ni da šetaju uz obalu jer ih dočekuju ograde i znakovi "Privatan posjed".

Obratili su se gradskim vlastima od kojih zahtijevaju da uz jezero izgrade pješačku stazu, ali takav poduhvat, kako prenose švajcarski mediji, ne samo da košta mnogo, već i malo ko bi se usudio da pošalje bager da kopa put kroz imanje Tine Tarner ili Rodžera Federera.

Švajcarac se još nije oglasio povodom ovoga, ali kako prenose švajcarski mediji, i on smatra da jezero i njegove obale treba da budu otvoreni za sve. On je taj komad zemljišta platio 45 miliona eura i tu namjerava da izgradi veliku vilu sa raznim kompleksima zgrada i svojim teniskim terenom i sve bi, kako se prenosi, bilo javno i dostupno.

Ipak, Udruženje za zaštitu prirode i jezera Švajcarske, sa Viktorom von Varburgom (76) na čelu, pozdravlja namjeru Federera, ali želi pismene garancije da će priobalni dio ostati javno dostupan.

"Moja borba da obale jezera ostanu slobodne i otvorene za sve traje već 15 godina. Ako bi Federer obalni dio svog imanja ostavio javnim i otvorenim, to bi mogao biti dobar primjer i za ostale", kaže Von Varburg i dodaje da priče o ograđivanju imanja i obale zbog sigurnosti ne "drže vodu" jer kriminalcima ograda nije nikakva prepreka za ostvarivanje ciljeva.

Zasad se nije oglašavala država i vlasti koji treba da daju posljednju riječ, a ako se ovo klupko uskoro ne odmota, Federer razmišlja da sportski kompleks napravi bliže centru grada.

Švajcarac je imao jednu vilu na obali Ciriškog jezera, a ona se nalazi u Volrau, mjestašcetu sa oko 7.000 stanovnika, koje je 11 kilometara udaljeno od Rapersvil Jone. Izgrađena je 2014. i koštala je više od sedam miliona eura.

Federer i porodica trenutno žive u vikendici u Valbelji, a imaju i posjed vrijedan oko 35 miliona eura u Herlibergu, takođe blizu Ciriha.

Popularni Fedeks je, inače, rodjen u Bazelu.

 

Portal Analitika