Društvo

Crna Gora je moj zavičaj, ni najveći idiot ne mrzi svoj zavičaj

Na današnji dan, 17. avgusta 2001. godine, umro je reditelj Živko Nikolić, jedan od najvećih crnogorskih umjetnika 20. vijeka. 
Crna Gora je moj zavičaj, ni najveći idiot ne mrzi svoj zavičaj
Portal AnalitikaIzvor

Agencija Beta i B92 su 18. avgusta 2001. izvijestile o njegovoj smrti: "Filmski i televizijski reditelj i scenarista Živko Nikolić umro je u petak u 60. godini, saopštila je njegova porodica. 
Živko Nikolić će biti sahranjen u nedelju u rodnom mjestu Ozrinić, kod Nikšića. Režirao je više dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova, a za sve svoje projekte bio je autor ili koator scenarija. 

Snimio je kratkometražne filmove "Ždrijelo", "Bauk", "Marko Petrov", "Prozor" i "Biljeg" i dugometražne "Beštije", "Jovana Lukina", "Smrt gospodina Goluze", “Čudo neviđeno", "Lepota poroka", "U ime naroda", "Iskušavanje đavola". 

Živko Nikolić režirao je seriju "Đekna jos nije umrla a ka' će ne znamo" i za TV Crne Gore seriju "Oridjinali". 

Dokumentarne filmove snimao je za "Dunav film" Beograd. Učestvovao je na najvidjenijim svjetskim filmskim festivaima, u Kairu, Venecueli, Moskvi, Parizu, Montrealu, Karlovim Varima, Krakovu i drugim, a dobitnik je brojnih nagrada, među kojima "13. juli" Republike Crne Gore, Zlatne medalje 1976. i 1981. i Srebrne medalje "Beograd" 1972. i 1974. godine, Srebrnog zmaja u Krakovu 1975. godine, Srebrne nagrade u Moskvi 1984. godine. 

Na Festivalu jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog filma u martu ove godine dobio je Povelju za životno delo, javlja Beta." (Preminuo reditelj i scenarista Živko Nikolić, portal b92, 18. avgust 2001)

U emisiji "Lično sasvim lično" TV Crne Gore iz oktobra 1998. godine (urednica i voditeljka Snežana Nikčević), Živko Nikolić je ovako odgovorio na optužbe da se u svojim filmovima i serijama rugao Crnogorcima i da mrzi Crnu Goru. 

Pogledajte insert iz emisije, traje 1 min i 40 sec:

 

Portal Analitika