Društvo

Djeca crnogorskih iseljenika iz Lovćenca u posjeti svojoj postojbini (VIDEO)

Djeca Crnogorskog kulturno-prosvjetnog društva (CKPD) “Princeza Ksenija” iz Lovćenca ovog ljeta provode deset dana u Crnoj Gori, zahvaljujući donacijama više crnogorskih privrednih društava.
Djeca crnogorskih iseljenika iz Lovćenca u posjeti svojoj postojbini (VIDEO)
InfobiroIzvor

Kako je objasnila PR Javnog preduzeća “Morsko dobro” Ivana Lazović, to je javno preduzeće djeci obezbijedilo smještaj u saradnji sa JU “Lovćen” iz Rafailovića.

“Privredna komora Crne Gore obezbjedila je put do Lovćenca, a juče su imali i krstarenje Bokokotorskim zalivom, gdje su im vlasnici ‘Vodene kočije’ obezbjedili jedan nezaboravan užitak i priliku da se upoznaju sa svim vrijednostima koje Boka ima. Turistička organizacija Kotor ih je, na način što je obezbjedila vodiča, upoznala sa svim vrijednostima Kotora”, dodala je Lazović.
 

Vrlo je važno, istakla je Lazović, da naša djeca koja borave u Lovćencu imaju priliku da se direktno upoznaju sa svim onim što Crna Gora ima, te o čemu su ih učili i u školama i u njihovim crnogorskim domovima.
 

U nastavku njihovog boravka u Crnoj Gori, kada napuste primorje, upozneće se sa Lovćenom, Ivanovim koritima, Mauzolejom, i djelovima Rijeke Crnojevića kada se opet vraćaju za Lovćenac sa lijepim uspomenama, nadamo se”, zaključila je Lazović.

Mirjana Stevović iz CKPD “Princeza Ksenija” je navela da je ovu posjetu Crnoj Gori omogućilo i Udruzenje Crnogoraca “Krstaš”.

“Ova djeca koja su ovdje su članovi CKPD ‘Princeza Ksenija’. Oni mahom vode porijeklo iz Crne Gore. Među njima se nalaze djeca koja nikada nisu posjetila Crnu Goru, bila na moru, Bečićima, na Lovćenu, i koja nikada nisu imala priliku da ovako nešto dožive”, kazala je ona.

mirjana-stevovic


Stevović ističe i da je posjeta Crnoj Gori takođe edukativnog karaktera, te da će djeca, sem uživanja na primorju , imati priliku da nauče nešto o istoriji Crne Gore.

Posjeta ima veliki značaj, ovo nije jedno klasično ljetovanje da provodimo cio dan po plaži, djeca će naučiti nešto o kulturi Crne Gore. Mnogi od njih nisu imali prilkie da vide ostrva Gospa od Škrpjela, Sveti Đorđe, da obiđu stari grad Kotor. Nisu imali prilike da odu do Lovćena, Cetinja, da obiđu Rijeku Crnojevića. Svi oni koji su nam pomogli u tome ja im se zahvaljujem, ne samo u svoje ime nego i u ime njihovih porodica i roditelja. Zahvalila bih se još jednom svima koji su omogućili ovoj djeci da uživaju u Crnoj Gori, i svemu onome što su oni ovjde vidjeli, doživjeli i naučili. Zahvalila bih se najprije Privrednoj komori Crne Gore, zatim JP Morsko dobro, Ugostiteljskoj organizaciji "Lovćen" Bečići, TO Kotor i vlasniku ovog prelijepog broad, Rajku Čavoru, koji je omogućio ovoj djeci da obiđu ovaj zaliv i da uživaju ovdje”, zaključila je Stevović.

djeca-iz-lovcenca2

A djeci su se, po svemu sudeći, jednako dopala i edukativni i rekreativni aspekt ljetovanja.  

“Danas smo bili u crkvi Gospa od Škrpjela, i tu smo saznali mnoge stvari koje ranije nijesmo znali. Veoma mi je fascinantno to što sam vidjela da su ljudi svoje dragocjene stvari ostavljali u toj crkvi i molili se gospi od Škrpjela da čuva njihove najmilije koji su daleko od kuće i koji plove negdje na okeanu”, istakla je Milica Stevović, porijeklom iz Cuca.

Milica Lekić, porijeklom iz Crmnice, kaže da, dok je u Crnoj Gori, najviše uživa u Budvi.

“Jako volim da idem tamo. Kada god odem na more stvarno mi je tamo najljepše”, navela je ona.

Na Ivu Drašković, porijeklom sa Čeva, takođe je najveći utisak ostavilo crnogorsko primorje i grad Budva. “Sviđa mi se zato što ima puno zanimljivih stvari, Luna park koji mi se mnogo sviđa, veliko more. To je grad u kojem uvijek ima nešto zanimljivo”, kazala je ona.

 

Portal Analitika