Pljevlja: Odbornici danas o pomoru ribe

Odbornici će danas razmatrati informaciju o uzrocima i posljedicama štete nastale ispuštanjem opasnih materija u rijeke Vezišnicu i Ćehotinu.
Pljevlja: Odbornici danas o pomoru ribe
PobjedaIzvor

Pomor ribe u Ćehotini desio se između 4. i 5.jula i posljedica je havarijske drenaže sistema za odvoz pepela i šljake iz Teremoelektrane. Komisija koju je formiralo Ministarstvo poljoprivrede utvrdila je da Elektroprivreda zbog ekološkog akcidenta na rijekama Vezišnica i Ćehotina treba da plati 354.650 eura. U izvještaju koji je objavljen 6. avgusta navedeno je da je ukupna količina (biomase) ribe koja je stradala u ovom akcidentu je 3.022,5 kilograma te da će ekosistemu Ćehotine, čak i uz poribljavanje, biti potrebno makar pet godina da se obnovi sa time što veći primjerci riba neće biti prisutni.

<<< Policija: Krivične prijave protiv TE Pljevlja, direktora i još tri osobe <<<

<<< Ćehotina 11 kilometara nizvodno mrtva rijeka <<<

Zahtjev za sazivanje vanredne sjednice na inicijativu kluba odbornika Nove srpske demokratije podnijeli su svi opozicioni klubovi odbornika (Demokratska Crna Gora, Socijalistička narodna partija, Demokratska narodna partija, Pokret za Pljevlja).

INICIJATIVA

U informaciji koju je predsjedniku Skupštine opštine podnio inicijator vanredne sjednice navodi se da su se slični incidenti dešavali i ranije, punih 37 godina, ali u manjoj razmjeri.

Opozicioni odbornici su u zahtjevu za vanrednu sjednicu tražili od predsjednika Skupštine i predsjednika opštine da na zasijedanje obezbijede prisustvo: ministara poljoprivrede, poljoprivrednog inspektora, direktora EPCG, Vladimira Šestovića koji je bio direktor TE u vrijeme ekološkog incidenta, bivše direktore TE – Slavka Vukašinovića i Luku Jovanovića, poslanike iz Pljevalja, kao i predstavnike SRK Lipljen i svih nevladinih organizacija u Pljevljima koje se bave ekologijom i zaštitom životne sredine.

Na usvajanje su predložili devet zaključaka.

Opširnije u Pobjedi.

 

Portal Analitika