Turizam

Luburić: Opštinu Plužine posjetilo 30 odsto više turista nego lani

“Opština Plužine postala najbrže rastuća turistička destinacija u Crnoj Gori. Shodno, doduše još uvijek nezvaničnim podacima iz NTO CG, ovu opštinu je u odnosu na isti period lani posjetilo 30% više gostiju”, naveo je za Portal Analitika član Savjeta za upravljanje Parkom prirode Piva, Veselin Luburić.
Luburić: Opštinu Plužine posjetilo 30 odsto više turista nego lani
Portal AnalitikaIzvor

Razlozi razvoja turizma u ovoj opštini jesu fantastični prirodni pejzaži, nova turistička i putna infrastruktura, novi, savremeno urađeni restorani, eko i etno sela, rafting naljepšim diljelom rijeke Tare ( od Brštanovice do Šćepan polja), splavarenje Pivskim jezerom, ali I mogućnost planinarski pohoda na najvisočije planinarske vrhove.

“Svemu tome je doprinio Park prirode ''Piva'', koji je bio ključni pokretač razvoja održivih oblika turizma na ovom području Crne Gore”, dodaje Luburić za naš portal.

Park je zaštićenim područjem zvanično proglašen na Dan planete Zemlje, 22.aprila 2015., a operativno je počeo sa radom naredne godine.

“Od tog perioda do današnjih dana park je inicirao izgradnju novih puteva koji povezuju turističke mikro cjeline u opštini, izgradnju nove turističke infrastrukture, poboljšanju uslova za kvalitetan i bezbjedan rafting i splavarenje rijekom Tarom, postavljanje turističke signalizacije na najfrekvetnijim lokalitetima, markiranje i remarkiranje više desetina pješačkih, planinarskih, biciklističkih i edukativnih staza”, ističe Luburić.

Tokom prvih osam mjeseci Park prirode ''Piva''  bio je organizator brojnih manifestacija, kulturnih i sportskih događaja.

“Tako je park učestvovao u organizaciji destetog muzičkog festivala ''Bedem festa'' koji je simbolično počeo u Plužinama pod sloganom ''Radujsmo se'', gdje je na gradskom amfiteatru nastupio Plastik Sunday, Sana Garić i Alex Petrov. Istog mjeseca održaan je koncert Bojane i Nikole Peković, a zatim je upriličen koncert Sankt Peterburškog doma muzike –''Ambasada umjetnosti'', gdje su se publici predstavili laureati sa međunarodnih takmičenja: Aleksandra Vasiljev, Elisaveta Ivanova I evgenij Savaljev. U poslednjoj sedmici juna organizovan je tradicionalni planinarski pohod na Veliki Vitao, koji je okupio veliki broj zaljubljenika u planinarenje”, objašnjava Luburić.

Tokom jula mjjeseca nastavljeno je sa bogatim kulturno-umjetničkim programom, te je treću godinu zaredom iz Plužina započeta manifestacija ''Party bus''. Prošlog mjeseca na gradskom amfiteatru svoj nastup su imali : Električni orgazam, Prti Bee i Rudolf.

“U toku je izrada nove Android aplikacije koja ima funkciju kvalitetnije on-line prezentacije, gdje će milioni ljudi putem pomenute mobilne aplikacije moći da se upoznaju sa svim turističkim atrakcijama, motivima, legendama, gastro ponudom i sl. Takođe, od ove godine je u punoj funkciji i Centar za posjetioce na Šćepan polju. Možemo utvrditi da se turizam u Pivi događa na pravi način i da ovo područje po prirodnim ljepotama i vrijednostima jedno  od najljepših u kontinentalnom dijelu Crne Gore svoju punu afirmaciju i turistički razvoj tek treba da očekuje”, zaključuje Luburić za Portal Analitika ”, navodi Luburić.

Portal Analitika